hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem a családtámogatások pörgetik az építőipart
Meddig emelkedhetnek az árak?
Nem a családtámogatások pörgetik az építőipart

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 07. 14.
Egy beltéri ajtó ára két hónapja 30 ezer forint volt. Ma már ugyanaz az ajtó majdnem a duplájába kerül. Az építőiparban tapasztalható hatalmas drágulás miatt a kormány is közbelépett.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Orbán Viktor első júliusi rádióinterjújában bejelentette, hogy a kormány aktívan beavatkozik az építőanyagok drágulásának megakadályozása, de legalábbis enyhítése érdekében. A koronavírust követő gazdasági újraindítást aktív állami szerepvállalással képzeli el a kormányfő. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanács­adója többször is nyilatkozott róla, hogy felháborító a rendkívüli áremel­kedés jelensége, a miniszterelnök­kel együtt a kormány által nyújtott 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás tényleges hasznosulását féltik, ugyanis a pénz nagy részét elviszik az egekbe emelkedő anyagárak (és a munkadíjak), ami így nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz, hanem az építőipari kereskedőkhöz és a vállalkozókhoz jut.

A kormányzati beavatkozásra sokan vártak. A Központi Statisztikai Hivatal részünkre megküldött adatai alapján az első negyedévben még nem látszódott szokatlan áremelkedés. Az évre várt előrejelzések alapján a szakemberek és a fogyasztók sem számítottak az azóta tapasztalt, 30 éve nem látott mértékű drágulásra. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség közölt adatai szerint az építőanyag gyártásához szükséges anyagok áremelkedése következtében a hazai építőanyag-gyártók 20-30, esetenként akár 100 százalékkal drágábban jutnak hozzá számos, a gyártáshoz szükséges import összetevőhöz. Az EPS gyöngy, a hőszigetelés gyártásának kiinduló anyaga mintegy 85 százalékkal drágább volt júniusban, mint januárban, miközben az EPS-gyöngy költséghányada 70%-ot tesz ki a végtermékben. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége felmérése szerint idén eddig 73 százalékkal drágultak a faanyagok, 47 százalékkal a hőszigetelő anyagok, 23 százalékkal a gipszkarton, a beton pedig 12 százalékkal. Beszámolók sora szól arról, hogy különösen tavasz végén szinte naponta változtak az árak, hogy emiatt a beszállítóknak nem lehetséges előre garantálni az árakat 1-1 projektnél több hónapra előre, miközben a beruházások túllépték a korábbi költségvetést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!