hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a mutánsok ellen: meddig jók a vakcinák?
Szorít az idő
Harc a mutánsok ellen: meddig jók a vakcinák?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 24.
Az oltóanyag beszerzése mellett a mutálódott vírusvariánsok felbukkanása is komoly fejtörést okoz a kormányoknak és szakembereknek egyaránt. A mutációk kialakulása nem váratlan esemény, azonban kérdéses, vajon a már elérhető vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak-e a módosult kórokozókkal szemben.

Az északi féltekén az Egyesült Királyságban megjelent, „londoni mutánsként” emlegetett B117 és a január végén Norvégiában megjelent B1.525-ös variánsok, míg a déli féltekén főleg a dél-afrikai 501Y.V2 és a brazíliai E484K mutációt hordozó Covid-19 verziók borzolták a kedélyeket. Mielőtt kitérnénk ezek jelentőségére, érdemes tisztázni, miképpen jönnek létre a mutáns vírusok.

Amint a közismert SARS-CoV-2 ábrázolásokból kitűnik, a vírus egy közel gömb alakú burokból áll, amelyből a napsugarakhoz vagy tüskékhez hasonlóan állnak ki az S-fehérjék, amiket egyszerűen csak tüskefehérjének hívunk. A burokba ágyazottan további, az S-fehérjénél kisebb proteinek is megtalálhatók, a burkon belül pedig ott van egyebek között a kórokozó örökítőanyaga, amely a koronavírusok esetében egy RNS-lánc.

A fertőzés során a vírus a tüskefehérje segítségével bejut a célsejtbe, amelynek fehérje-előállításért felelős alkotórészeit a saját örökítőanyaga által kódolt proteinek gyártására használja fel. A „meghekkelt” alkotórészek rakják össze többek között azt az RNS típusú örökítőanyag sokszorosítását meglehetősen „pontatlanul” végző enzimet, amely jelentős mennyiségű hibás, azaz mutáns másolatot készít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!