hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc a mutánsok ellen: meddig jók a vakcinák?
Szorít az idő
Harc a mutánsok ellen: meddig jók a vakcinák?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 24.
Az oltóanyag beszerzése mellett a mutálódott vírusvariánsok felbukkanása is komoly fejtörést okoz a kormányoknak és szakembereknek egyaránt. A mutációk kialakulása nem váratlan esemény, azonban kérdéses, vajon a már elérhető vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak-e a módosult kórokozókkal szemben.

Az északi féltekén az Egyesült Királyságban megjelent, „londoni mutánsként” emlegetett B117 és a január végén Norvégiában megjelent B1.525-ös variánsok, míg a déli féltekén főleg a dél-afrikai 501Y.V2 és a brazíliai E484K mutációt hordozó Covid-19 verziók borzolták a kedélyeket. Mielőtt kitérnénk ezek jelentőségére, érdemes tisztázni, miképpen jönnek létre a mutáns vírusok.

Amint a közismert SARS-CoV-2 ábrázolásokból kitűnik, a vírus egy közel gömb alakú burokból áll, amelyből a napsugarakhoz vagy tüskékhez hasonlóan állnak ki az S-fehérjék, amiket egyszerűen csak tüskefehérjének hívunk. A burokba ágyazottan további, az S-fehérjénél kisebb proteinek is megtalálhatók, a burkon belül pedig ott van egyebek között a kórokozó örökítőanyaga, amely a koronavírusok esetében egy RNS-lánc.

A fertőzés során a vírus a tüskefehérje segítségével bejut a célsejtbe, amelynek fehérje-előállításért felelős alkotórészeit a saját örökítőanyaga által kódolt proteinek gyártására használja fel. A „meghekkelt” alkotórészek rakják össze többek között azt az RNS típusú örökítőanyag sokszorosítását meglehetősen „pontatlanul” végző enzimet, amely jelentős mennyiségű hibás, azaz mutáns másolatot készít.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!