hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magára hagyott turul: mi történik a XII. kerületben?
Emlékezetpolitikai vergődés
A magára hagyott turul: mi történik a XII. kerületben?

Egy résztvevő zászlót tűz ki a Nemzeti Érzelmű Motorosok 56-os megemlékezésén a turulszoborra a főváros XII. kerületében az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján.(Fotó: MTI / Beliczay László)

2021. 02. 11.
Közelmúltunk történetével még mindig semmit nem tudunk kezdeni. Több mint egy évtizedes története van a Turulszobor körüli vitának, írásunkban kifejtjük, hogy a turul mint szimbólum  mit jelent a 21. század eleji Magyarországon, és miért vállalhatatlan az emlékezés-kultúrának bizonyos szegletében.

Nemrégiben került a nyilvánosság elé a 444! stábja által készített A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilm, amelyhez hasonlóan megrázót és tartalmában ennyire jól szerkesztettet e sorok írója közel másfél évtizede nem látott. Ez a film újra a köztudatba emelte nem csupán egy budapesti kerület és annak polgármestere emlékezetpolitikai vergődését, hanem azt is, hogy a gyilkosok és áldozataik (vagy éppen leszármazottaik) köztünk élnek. 

Anélkül, hogy a turulszobor körüli vita teljes történetét megosztanánk az olvasóval, inkább ennek csomópontjait kívánjuk bemutatni. Tulajdonképpen azt, ahogyan eljutottunk 2021 januárjának végéhez, amikor a már-már elfeledett – bár 2005 és 2009 között óriási vitákat kiváltó – szobor ügye ismét meghatározza a közbeszédet. Budapest XII. kerületi önkormányzata még 2005-ben elhatározta, hogy a második világháború civil áldozatainak emlékművet állít az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Az akkori polgármester, a fideszes Mitnyan György a következő érvekkel támasztotta alá a helyszín autentikus voltát a képviselőtestület előtt: „Aki ismeri a Hegyvidéket és az alsó rész tereit, az tudja, hogy a második világháború idején ez a térség volt leginkább a harcok színtere, ezek a tömbök többször cseréltek gazdát, s a véráldozatok tekintetében is leginkább ez a rész sínylette meg a világháború küzdelmeit.” Azt elfelejtette megemlíteni, hogy az emlékmű helyét pontosan az egykori nyilasszékházzal szemben jelölték ki. Az akkori ellenzéki képviselők harcos kampányba kezdtek, hogy megakadályozzák a szobor felállítását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!