hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezt tervezik az ellenzéki pártok LMBTQ-fronton
Szakadhat-e emiatt a koalíció?
Ezt tervezik az ellenzéki pártok LMBTQ-fronton

Az ellenzéki pártok vezetői, még jobbikos politikusok is részt vettek az idei melegfelvonuláson.(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

2021. 08. 17.
Az elmúlt hetekben igencsak fellobbantak az indulatok a pedofil­ellenes törvény kapcsán. Az ellenzék élesen kritizálta a Kormány – állításuk szerint – homofób és transzfób jogszabályát.

Nem kizárt, hogy az LMBTQ-kérdés meghatározó pontja lesz az elkövetkező választási kampánynak, legalábbis úgy tűnik, a Fidesz–KDNP párt­szövetség erre törekszik. Az utóbbi években nagyobb számban voltak jelen a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos témák a közbeszédben, mint korábban, gondoljunk itt például a Coca-Cola vitatott kampányára, vagy a coming outoló hírességek sorára. E miatt a Fidesz is úgy érzi, itt az ideje megnyilvánulniuk a kérdésről, s amiről a kormánypárt beszél, arról az ellenzéknek is nyilatkoznia kell. De vajon megtalálja-e az ellenzék a közös nevezőt a kérdésben, létre tud­nak-e hozni egy, a Jobbikot és a Momentumot egy­aránt magában foglaló tengelyt, ami egységes álláspontot képvisel az ügyben?

A szocialisták kiáltványa

Annak ellenére, hogy a korábbi évtizedekben az MSZP meghatározó színe volt a politikai palettának, jelenleg nem sok vizet zavar. A szocialista párt által korszakváltás programjaként nevezett dokumentumban azt állítják, hogy a kormány az Alaptörvény-módosítások révén egyértelművé tette, számára csak a heteroszexuá­lis, monogám házasságban élő, biológiailag termékeny személyek az értékesek. Ezzel összefüggésben már a 2019-es európai parlamenti választásra kiadott programjukban nyilvánvalóvá tették: egy „felvilágosult és jól működő Európában nincs helye szexizmusnak, rasszizmusnak, ho­mo­fó́­biá́­nak, transzfó́biá́nak, vagy a kirekesztésnek”.

Az MSZP a kormány által indított gyermekvédelmi népszavazás kapcsán azon az állásponton van, hogy az csupán álnépszavazás, a Fidesz célja az emberek figyelmének elterelése a valós problémákról. Kunhalmi Ágnes szerint ez az a téma, amivel a Fidesz saját politikai táborát össze tudja tartani, míg az ellenzékét szétzilálja. Az ATV Start című műsorában a politikus elmondta, hogy hamis Orbán Viktor azon állítása, miszerint Brüsszel LMBTQ-aktivistákat akar küldeni az iskolákba és az óvodákba, sőt lassan ott tartunk, hogy a hagyományos biológiaórákat sem lehet majd megtartani. Kunhalmi arról már nem ejtett szót, hogy saját szövetségesük, a Momentum viszont beengedné a transznemű személyeket az iskolákba. A Baloldali LMBTQ Közösség néven ismert LMBTQ-szervezet az MSZP hivatalos munkaközössége, amely tagja az Európai Parlament PES (Party of European Socialists), Rainbow Rose-hálózatának is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!