hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harmadik oltás: Magyarország az első
Erősító oltással a világjárvány ellen
Harmadik oltás: Magyarország az első

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 08. 05.
Miközben az oltási hajlandóság plafonjához közeledünk és messze még a vágyott hatmillió beoltott, Magyarországon, Európában elsőként lehetőség van a harmadik, koronavírus elleni vakcina felvételére.

Ehéttől, augusztus elejével, ahogy Orbán Viktor bejelentette, Magyarországon, Európában elsőként lehetőség van a harmadik koronavírus elleni vakcina felvételére. Még a részletszabályok kidolgozása előtt elhangzottak vélemények, hogy a vakcinák keverését javasolják bizonyos esetekben. Novák Katalin a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs megbeszélését követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szakemberek a különféle hatásmechanizmusú vakcinák keverését javasolják, és mindenki majd az orvosával egyeztessen, hogy személyesen ő milyen vakcinát válasszon.

Azok számára, akik figyelemmel követték az elmúlt másfél év vakcinákkal kapcsolatos híreit, nem meglepő a harmadik oltás bevezetése. Már áprilisban arról szóltak a hírek, hogy a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla azt mondta, az embereknek „valószínűleg” szükségük lesz egy harmadik adagra a koronavírus elleni vakcinából, annak érdekében, hogy teljes védettség alakuljon ki. Akkor arról beszélt a CNBC műsorában, hogy szerinte a második adag oltást követő 6-12 hónapot követően lesz szükség a harmadikra, előfordulhat, hogy azt követően akár évente kell ismétlő oltást beadni. Minderre pedig a vírusmutációk kialakulása és terjedése miatt van szükség. Nem ő volt az egyetlen, aki az emlékeztető oltásokról beszélt. A Johnson & Johnson (ők gyártják az egydózisú Janssen vakcinát) vezérigazgatója, Alex Gorsky egyenesen azt mondta, elképzelhető, hogy az influenzához hasonlóan évente be kell oltatnunk magunkat, ha védettek szeretnénk maradni. A Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel pedig azt jelentette be, hogy őszre tervezik piacra dobni a kifejezetten harmadik adag oltásra szánt vakcinájukat.

A szakma képviselői által kidolgozott, magyar kormány által közzétett tájékoztatás szerint a harmadik oltás beadása különösen a veszélyeztetett csoportoknak ajánlott. Azaz az idősek, a krónikus betegségben szenvedők és a legyengült immunrendszerű betegek a célcsoport, hogy ilyen módon erősítsék meg védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is. Az ismétlő oltás egyelőre csak a 18 év felettiek számára érhető el, abban az esetben, ha már 4 hónap eltelt a második oltástól számítva. A felmérések szerint a magyarok 19 százaléka felvenné a harmadik oltást is, a budapestiek többsége (53 százaléka) még ebben az évben élne a lehetőséggel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!