hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Aggódom a fiamért, alig megy ki a lakásból" - anyukák és diákok meséltek a digitális oktatás kihívásairól
Iskolapad helyett a konyhapult
"Aggódom a fiamért, alig megy ki a lakásból" - anyukák és diákok meséltek a digitális oktatás kihívásairól

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 04. 08.
A járvány miatt kényszerűen bevezetett online oktatás számos kihívás elé állítja a nagycsaládokat. Az érettségit körülvevő bizonytalanság pedig nehezített terep a nagybetűs életbe kilépő végzős középiskolások számára.

A közoktatásban résztvevők először tavaly március közepén szembesültek a digitális oktatással, amikor kötelezően át kellett állni távoktatásra a jelenléti oktatásról. A kezdeti káoszt sokan igyekeztek enyhíteni, internetre feltöltött vagy akár tévében sugárzott tananyagokkal segítették a tanárok, diákok munkáját. Az érettségit végül megtartották, majdnem hetvenezren érettségiztek, és 68.112-en nyertek felvételt valamely általuk megjelölt felsőoktatási képzésre. 

Ősszel jelenléti oktatás vette kezdetét, de látható volt, hogyha a járványhelyzet romlani fog, újra kénytelenek lesznek az iskolák átállni a távoktatásra. A középiskolások november közepétől ismét online tanulnak, őket hamarabb küldték el a jelenléti oktatásból, mint a folyamatos felügyeletet igénylő általános iskolásokat. De­cemberben Maruzsa Zoltán államtitkár még azt nyilatkozta, hogy január 11-én a gimnazisták is visszatérhetnek az iskolába, a harmadik hullám tombolása azonban végül március 8-tól már az általános iskolák teljes lezárását követelte meg. Az online oktatás első napján annak platformja, a Kréta összeomlott. Ez talán jól jelképezi azt, amit mindenki átél. A digitális oktatásról szülőket, érettségiző diákot kérdeztünk.

Egy pozitív szó rengeteget jelent!

Az online oktatás egyik elszenvedői a nagycsaládosok. Míg egy vagy két gyermek esetében könnyebb megoldani a logisztikát, órai munkák, házi feladatok ellenőrzését, és jó esetben elegendő eszköz is rendelkezésre áll, addig három, négy vagy akár több gyermek esetében nagy esély van arra, hogy nincs annyi számítógép, amit egyszerre tud a home office-ban dolgozó szülő és az összes gyermek használni. Így van ez Fonyó Barbara családjában is. Az ötgyermekes édesanyát, a Mom With Five (Anya öt gyermekkel) blog íróját kérdeztük a távoktatás során felmerült kihívásokról. Barbara legkisebb gyermeke első osztályba jár, míg legidősebb fia az előrehozott angol érettségire készül, most tizenegyedikes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!