hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tizedennyi lenne a fertőzöttek száma, ha 80 százalékunk hordaná a maszkot
A második hullámmal szembeni védekezés kérdései
Tizedennyi lenne a fertőzöttek száma, ha 80 százalékunk hordaná a maszkot

Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív törzs ülésén(Fotó: MTI / Fischer Zoltán)

2020. 09. 16.
Bizonyított tény, hogy ha a lakosság 80 százaléka maszkot hordana, a fertőzések száma a tizedére csökkenne – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az eddigi tapasztalatok szerint a lakosság fegyelmezettségén és az egészségügy felkészültségén múlik leginkább az, hogy mi lesz velünk a járvány második hullámában.

A koronavírus-járvány nyolc hónapja alatt kiderült, hogy az óvintézkedések fegyelmezett betartása esetén (maszkviselet, fizikai távolságtartás, kézmosás, online térbe terelt kapcsolattartás stb.) a koronavírus terjedési üteme rendkívül lelassítható, s fenntartható az ország működőképessége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye azonban arra figyelmeztet, hogy a magyarok nem veszik komolyan a helyzetet. Mint írják, a védekezés hatékonyságát erősen veszélyezteti, hogy a különböző oltásellenes és az új koronavírus létét megkérdőjelező, áltudományos nézetek folyamatosan terjednek az interneten, s eljutottak a köznevelési intézetekbe is. Akik bedőlnek ezeknek, azok nemcsak a saját, hanem embertársaik életét is veszélyeztetik – fogalmaz az NNK. 

Ha minden érintettet hivatalos karanténba helyeznének, akkor már most megbénulna az élet Magyarországon. 

Hazánkban láthatóan nem divat a maszk. Az ingázókkal tömött váci vonatokon például csak elvétve akadnak maszkot viselő emberek, a kalauz sem szól rá senkire, jóllehet, Pest megye máig kiemelkedő a fertőzöttség tekintetében, sőt elvileg szerdától „kizárhatók” a tömegközlekedésből azok, aki nem takarják el orrukat és szájukat. Fővárosi gimnazisták és tanárok is arról számoltak be lapunknak, hogy a tizenévesek körében különösen ciki a maszkviselés, ami azért se csoda, mivel a felnőtt lakosság sem viszi azt túlzásba. Ugyanakkor a sikeres védekezéshez elengedhetetlen lenne a lakosság fegyelmezettsége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!