hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hajóbaleset dél-koreai belügy lett
Be kell tartani a szabályokat

2019. 07. 23.
A dunai hajókatasztrófa nemcsak magyar ügy, több nemzetközi szereplője is van, kezdve a svájci felségjelű hajó ukrán kapitányától egészen a dél-koreai áldozatokig.

A baleset körülményeivel kapcsolatban minden nap új hírek jelennek meg a sajtóban – a mentési folyamatoktól kezdve a felelősök keresésén át mindenről beszámolnak (mint kiderült, az ukrán hajóskapitánynak április óta ez a második balesete, utóbbi a Viking társaság egyik szállodahajójával). Az áldozatok nagy része dél-koreai állampolgár, ezért a mentési folyamatokban a hazai szerveken kívül ők is részt vesznek.  Éppen ezért a Hableány tragédiáját nem lehet  csupán belügyként kezelni, sőt. Ahhoz, hogy a balesetet követő eseményeket megértsük, a vízi szabályozás mellett érdemes megnézni Dél-Koreát is.

Dél-koreai belpolitika

Hazánkban rendkívül ritkák a hajóbalesetek: a Személyhajósok Szövetségének lapunkhoz eljuttatott sajtóközleménye alapján tömeges és halálos kimenetelű hajózási baleset 75 évvel ezelő̋tt történt utoljára, ezen időszakon belül pedig a legnagyobb baleset két utas halálával járt, és külföldön történt. Dél-Koreában viszont a Koreai-félsziget nyugati partjainál 2014-ben 300 ember életét követelő kompkatasztrófa történt, ezért különösen fájdalmasan érinti őket az újabb tragikus baleset. Az MV Szevol tragédiája a közelmúlt dél-koreai történelmének egyik legsúlyosabb katasztrófája volt, amelynek komoly büntetőjogi és politikai következményei is lettek. Az atv.hu-n megjelent cikk leírja, hogy a hajó kapitányát 36 év börtönbüntetésre ítélték, a tragédiához vezető kirándulást szervező iskolai igazgatóhelyettes öngyilkos lett, a komphajó tulajdonosa tisztázatlan körülmények között halt meg néhány hónappal a szerencsétlenség után, a szöuli kormány 7 tagja is lemondott a tragédia következtében – a választók bizalma magában az akkori elnökben, Pak Kunhjéban is megingott; ő ma (más ügyek miatt) a börtönbüntetését tölti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!