hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A populizmus hullámai
Mi a helyzet itthon?

2019. 02. 28.
Évtizedeken át szitokszónak számított a populista kifejezés a politika világában. Elsősorban a balliberális oldal ostorozta És stigmatizálta azon ellenfeleit, akik szerintük üres és olcsó ígéretekkel igyekeztek elnyerni a választópolgárok bizalmát.

A huszadik század mély történelmi válságait követően zsigeri ellenállás volt a társadalomban a karizmatikus politikai vezetők személyével szemben, éppen ezért kialakult a jól képzett szakértőkből álló kormányok és a hivatalnok jellegű szürke vezetők fogalma. A tömegkommunikációs eszközök elterjedésével a világ megváltozott, a hivatalnokok helyett immáron „rocksztárokat” követelt a politikai élet is. Azok a mozgalmak, akik felismerték, hogy a politikának igazodnia kell a társadalmi elvárásokhoz, a nép igényeihez, azok gyors sikereket értek el, ám számos esetben kellett küszködniük a populizmus negatív bélyegével. Ők maguk egyébként a mai napig nem nevezik magukat populistának, igyekeznek ezen fogalmat különböző elegáns jelzőkkel körülírni. Fontos hangsúlyozni, hogy a populizmus ideológiáját tekintve nem jobb és baloldali, a politikai szereplők innen és onnan is merítenek muníciót a sikerhez.

Hazai helyzet

Magyarországon hagyományosan a Fideszt tartják populista erőnek ellenfelei. A kormánypárt 2010 óta a választási kampányok során ugyanis nem jelentkezett több száz oldalas szakértői programmal, és a választási viták alól is rendre kihúzta magát. Egyszerű üzenetekkel igyekeznek meggyőzni a bázisukat. Bár a pártot többször érte az a kritika, hogy csak a saját választóikhoz szól­nak, a 2018-as választások erre rácáfoltak, hiszen jelentős mértékben sike­rült növelni szavazótáborukat. Az eredményekből úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedben a Fidesz volt az a párt, amely a leginkább megértette a magyar valóságot. Valamint az is jól látható, hogy a Fidesz 2010 óta kitolatott minden olyan helyzetből, mely veszélyeztette volna a népszerűségét. A mögöttük álló szakemberek ugyanis kellő alapossággal mérték fel, hogy mely kérdésekben hogyan is gondolkodik a társadalom. Így történt, hogy az internetadó tervezetét igencsak gyorsan visszavonták, hiszen ebben az esetben tényleg tömegek vonultak az utcára a fővárosban és vidéken is. Kormányzati forrásaink szerint egyszerűbbnek látták a döntés elkaszálását, mint hogy elmagyarázzák az embereknek, hogy a befolyó forrásokból fejlesz­téseket tudnak megvalósítani. A Fidesz a vasárnapi boltzár esetén sem kockáz­tatott, kis idő múlva látva a társadalmi elégedetlenséget visszavonták a törvényt. Az óvatosságnak köszönhető az is, hogy Budapesten nem lesz 2022-ben olimpia, a Momentum ugyan­is több százezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy népszavazáson kérjék ki az emberek véleményét a tervezett programról. Bár sokak szerint meg lehetett volna győzni a társadalmat az olimpia hasznosságáról, a Fidesz végül ebben az ügyben is visszavonulót fújt. Ezzel párhuzamosan sikerrel használt fel populista témákat, a bankok és multik elleni harctól kezdve a rezsicsökkentésen át egészen a bevándorlás kérdéséig. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!