hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Második nekifutás
Százéves tervek egy budapesti nemzeti stadionra

2019. 11. 14.
A Hetek mostani számának megjelenése napján avatják fel az új Puskás Ferenc Stadiont (hivatalos nevén a Puskás Arénát), amely a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság négy mérkőzésének (három csoportmeccsnek és egy egyenes kieséses mérkőzésnek) helyszíne is lesz.

Egy nemzeti stadion ötlete már a millennium évében, 1896-ban felmerült Budapesten, méghozzá az első budapesti olimpiai tervekkel együtt. A magyar millennium évében rendezte meg az eredetileg vonakodó Athén az első újkori olimpiai játékokat, így logikus volt, hogy a stadionépítési tervek más fővárosokban is napirendre kerültek. Ezeknek Budapest esetében újabb lökést adott, amikor az 1910-es években úgy tűnt, a magyar főváros megrendezheti az 1920-as nyári olimpiai játékokat. Végül azonban az első világháború, majd az abban elszenvedett osztrák-magyar vereség nyomán a magyar olimpiai álmokból nem lett semmi. Az 1920-as olimpiát Antwerpen rendezte meg, és azon a világháború vesztes országainak (köztük Magyarországnak) a csapatai nem vehettek részt.

A millennium utáni években elsősorban Budán (a Vérmezőn, illetve a mai Rákóczi híd budai hídfőjénél található Nádor-kertben) képzelték el a nemzeti stadion helyét, de már ekkor felmerült a Kerepesi út is mint helyszín. Ám anyagi okokból évtizedeken keresztül nem lett semmi a tervekből. A jogszabályi hátteret az 1920-as években egy, az új stadion építését előirányozó jogszabály, a financiális hátteret pedig az ugyanekkor bevezetett sportadó révén igyekeztek biztosítani, ezt a bevételt azonban végül az állam más célokra költötte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!