hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy élhetőbb egészségügyért
Kormánypárti és ellenzéki törekvések

2018. 03. 28.
A béremelés ellenére az egészségügyi dolgozók közel felének kevesebb, mint 150 000 forint a fizetése. A többség havonta 250-300 órát dolgozik, hogy meg tudjon élni, vagy pótolja azokat, akik elmentek. így oldaná meg a Fidesz-KDNP és az ellenzék a magyar egészségügy gondjait az április 8-i országgyűlési választás után.

„Az ellenzéki pártok által aláírt Egészségügyi Minimum tartalmazza a béremelést, de csak általánosságban. Számunkra viszont létkérdés, hogy pontosan mikor és mennyit emelnének” – mondta el lapunknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

A FESZ kérdésére egyes ellenzéki pártok (LMP, DK) egy azonnali 50 százalékos emelést ígértek az ágazatban, utána 4 év alatt újabb 50 százalékos növelést. A kormány ezzel szem­ben a tavalyi 12 százalékos emelés után 8 százalékos idei emelésről egyezett meg a „hivatalos”, „örök kormánypárti szakszervezetként” emlegetett EDDSZ-szel (Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete). Ám a kétlépcsős béremelést semlegesíti a bérminimum-emelés, rá­adásul az egészségügyi háttérdolgozók (köztük műszermérnökök, informatikusok) bérét egyáltalán nem növelik.

„A pályaelhagyás folyamatos, mert alacsonyak a bérek és mert a megmaradt kollégák nem bírják a terhelést. Így az ellátás színvonala egyre romlik. Uniós átlagban az orvos-arány országunkban még nem annyira problémás, mint az ápoló-arány, ami az EU-s érték közel fele” – tette hozzá a FESZ elnöke. Megerősítette, hogy az érdekérvényesítést nehezíti a szakma megosztottsága, az EDDSZ és az Emmi megállapodásainál rendre nem veszik figyelembe a FESZ javaslatait, így kénytelenek az utcán tiltakozni, másik sztrájkbizottságot szervezni – remélve, hogy talán kampányidőszakban jobban odafigyelnek a segélykiáltásukra. Akciójukat nyomatékosítja, hogy a legkülönbözőbb közvélemény-kutatások szerint a magyarok többsége gyakorlatilag pártállásra való tekintet nélkül az egészségügy helyzetét tarja az ország legnagyobb – és egyre erősödő – problémájának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!