hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drámai PISA-eredmények
Versenyképes-e a magyar diákok tudása?

2016. 12. 08.
Az alulteljesítő magyar diákok aránya minden vizsgált területen megnőtt a PISA 2015 nemzetközi kompetenciamérés friss adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy folytatódott 2012 óta a romló tendencia, egyre jobban nyílik a szakadék a szűk elit és a lemaradottak növekvő tömege között, s az összteljesítményünk tartósan átlag alatti.

2015-ben számos országban romlott a diákok teljesítménye a 2012-es PISA-felméréshez képest, de a visszaesés mértéke Magyarországon kirívó mértékű. A legdrámaibb változás a szövegértés terén tapasztalható: e téren a diákok 28 százaléka gyengén teljesített. Jelentősen romlottak a mutatók a természettudományi és némelyest a matematikai kompetenciák esetében is. Többek között ez olvasható ki a PISA nemzetközi tanulói teljesítménymérés legfrissebb, 2015-ös adataiból. A PISA-mérést 2000 óta végzik el az OECD-országokban és partnerországokban. A három­-évente zajló vizsgálat során a szövegértést, valamint az alkalmazott matematikai és természettudományi műveltséget vizsgálják a 15 éves diákok körében. Arra kíváncsiak, hogy az iskolai tudást mennyire tudják a gyerekek hétköznapi helyzetekben alkalmazni. Idén új terület volt a „kollaboratív problémamegoldás”, de ennek eredményei még nem ismertek.

A magyar diákok PISA-teljesítményében 2009-ben volt egy pozitív kiugrás, amit a 2012-es méréskor visszaesés követett. Majd a romlás 2015-ben folytatódott, s hosszú távon az eredményeink egyre távolabb kerültek az OECD-átlagtól. Magyarország fokról fokra az OECD-rangsor utolsó negyedébe csúszott le, most a szlovákokhoz hasonlít leginkább a helyzetünk a régióban. Az Oktatási Hivatal konferenciáján Ostorics László mérési osztályvezető többek között elmondta: a magyar diákok természettudományi eredménye 2006-ban 504 pont volt, amivel akkor még a nemzetközi rangsor második negyedében voltak – ez 2015-re 477 pontra csökkent. A hozzánk hasonló eredményű országok egyikében sem volt ilyen zuhanás.

Legutóbb a három vizsgált területen 472 és 477 pontos eredményeink születtek, míg az OECD-átlagok 490 és 493 pontok voltak. S míg az OECD-átlagok 1-1 pontot csökkentek 2012-höz képest, addig a magyaroknál szövegértésben 12, természettudományi téren 9 és matematikai kompetenciában 4 pontos visszaesés volt három év alatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!