hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkel és a V4-ek
Tojástánc az aknamezőn

2016. 09. 01.
Lapzártánkkor pontosan egy éve ígérte meg a német közvéleménynek Angela Merkel kancellár, hogy országa megbirkózik a növekvő migrációs nyomással. Hogy a „megoldás” még várat magára, ezt az is mutatja, hogy Merkel utóbbi hete a migrá­ciós krízis és a közép-európai államok ezzel kapcsolatos elégedetlenségének kezelése körül forgott.

Az Európai Unió jövőjéről tárgyaltak pénteken Varsóban a visegrádi négyek kormányfői és a német kancellár. Merkel, továbbá Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a találkozó előtt külön nyilatkozatban tájékoztatták az újságírókat az általuk képviselt álláspontokról. Orbán szerint például az unió minden dimenzióban elvesztette adaptációs készségét, illetve a már létező szabályait sem tartja be – például a határvédelem vagy a költségvetési fegyelem terén.

A miniszterelnök négy javaslatban foglalta össze a problémák megoldására vonatkozó magyar álláspontot. Elsőként azt tanácsolta, hogy az unió tartsa fenn az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és gazdasági stabilitásra irányuló politikáját.

Másrészt – mint mondta –, az unióban „első helyre” kellene sorolni a biztonság kérdését, és hozzá kellene kezdeni egy közös európai hadsereg felállításához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!