hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Migráció: bezárták az algyő-nagyfai befogadóállomást
Jelentősen csökkent a déli határon belépő határsértők száma

2016. 05. 20.
Úgy tűnik, mégsem volt hiábavaló az Algyő környéki települések február vége óta folytatott küzdelme, a napokban ugyanis döntés született az algyő-nagyfai tábor bezárásáról. Információink szerint a befogadóállomást már ki is ürítették. A döntés megszületésében a települések együttes fellépése és Lázár János támogatása mellett az is szerepet játszhatott, hogy az elmúlt hetekben tovább csökkent a déli határon hazánkba lépő határsértők száma.

A Belügyminisztérium a napokban hivatalos levélben értesítette az algyői önkormányzatot a nagyfai ideiglenes befogadóállomás kiürítéséről – tájékoztatta lapunkat Molnár Áron, a Tisza-parti település polgármestere. A döntésben közrejátszhatott, hogy a négy önkormányzat egységesen lépett fel a befogadóállomással szemben – tette hozzá Molnár Áron.
Először Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője vetette fel egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, hogy az érintett önkormányzatoknak együttesen kellene kérelmezniük a kormánytól a tábor bezárását. Ezt követően kezdtek erő­tel­jes kommunikációs hadjáratba a polgármesterek, akik előbb közös sajtótájékoztató keretében, majd március közepén, a Budapesten rendezett betelepítési kvótaellenes
önkormányzati konferencián adtak nagyobb nyomatékot kérelmüknek. Mindezek ellenére márciusban nem született döntés a tábor bezárásáról. A kormány akkor a belügyminisztert kérte fel, hogy vizsgálja meg a tábor bezárásának lehetőségét, s egyben felhatalmazta Pintér Sándort, hogy amennyiben a biztonsági helyzet alakulásának függvényében úgy látja, hogy a nagyfai befogadóállomás fenntartására nincs szükség, határozzon a tábor bezárásáról. A döntés elhalasztásában nyilván szerepet játszhatott a válsághelyzet március közepén történt kiterjesztése.
A tábor bezárásának leginkább az algyőiek örülnek, akiket nagyon zavart a migránsok jelenléte, miután a 2013 óta üzemelő nyitott befogadóállomás lakói szabadon eltávozhattak a tábor területéről (közülük sokan nem is tértek oda vissza, hanem megpróbáltak illegálisan eljutni Nyugat-Európába).  
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint március elején már csak 200-an tartózkodtak a táborban, számuk azóta tovább csökkent, miután jelentősen visszaesett a déli határon hazánkba lépő migránsok száma. A police.hu adatai szerint május első hetében összesen 570-en próbáltak meg illegálisan hazánk területére lépni.

Tranzit

A déli határszakasz is csendes az utóbbi hetekben, bár a kelebiai határátkelő tranzitzónájában sokszor akár több mint százan is várnak arra, hogy beengedjék őket Magyarország területére – miután a szerbek már átengedték őket. Úgy tudjuk, hogy akiket be is engednek, azokat egyenesen az osztrák határ mellé, Körmendre szállítják, ahonnan rövid tartózkodás után a migránsok tovább indulnak Ausztria felé. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!