hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodafegyvernek szánják a rezsicsökkentést
A Fidesz egyik legfontosabb választási „terméke” lesz

2013. 02. 14.
A Fidesz egyik legfontosabb választási „terméke” lesz a rezsicsökkentés, amelyet akár egészen jövő tavaszig napirenden tarthatnak. A „csodafegyver” hatékonyságát jelzi, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP sem mer szembeszállni vele, inkább csak a csökkentés módját kritizálja. Az egyébként elképesztő, hogy a román háztartások jövedelmüknek átlagosan 10 százalékát, egy lengyel 16 százalékát, egy cseh pedig 5 százalékát fordítja energiaszámlák fizetésére, míg a magyar háztartások átlagosan már összjövedelmük 20 százalékát költötték ugyanerre.

Hiába az ellenzéki bírálatok sora – miszerint munkahelyek szűnhetnek meg; a nagyfogyasztónak számító kis- és közepes vállalkozásoknak kell majd többet fizetniük; a gazdagok jobban járnak; illetve inkább az energiahatékonysági beruházásokat kellene támogatni – a kormány továbbra is kitart a rezsicsökkentés jelenlegi iránya mellett. Azt még nem tudni, hogy a gáz, az áram árát – amely a távhővel együtt a februári számlákon csökkent először – mikor és hogyan szorítják lefelé újabb további 20 százalékkal. Az viszont már biztosnak látszik, hogy a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjak átlagosan 10 százalékkal csökkennek július 1-jétől. Ennek részleteit egy munkacsoport – benne Fónagy János államtitkár és két képviselő-polgármester, Németh Szilárd és Kósa Lajos – fogja kidolgozni tavaszig. A kormány reményei szerint amennyiben ez megvalósul, úgy egy kétgyermekes átlagcsalád 7500 forintot spórolhat majd havonta.

Az újabb tervezet ugyanakkor feszültséget okozott a Fideszen belül is. Számos fideszes vezetésű önkormányzat működtet közműcégeket, amelyeket érzékenyen érintene a 10 százalékos csökkentés, amely további terhet jelent az újonnan bevezetett közmű-, illetve hulladéklerakási adók után. Kompromisszumos javaslatként felmerült az állami kompenzáció, ám a kormány konkrét ígértet még nem tett, csupán áttekintik a lehetőségeket.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy előbb a cégek igyekezzenek csökkenteni költségeiket. Mint mondta, nem egy olyan szolgáltatót ismer, amelynél „a középszintű vezetők is meglehetősen nagy értékű szolgálati autóval tudják ellátni a feladataikat. Nem biztos, hogy erre a jövőben lehetőség lesz”. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Lázár János a Népszabadságnak adott interjújában még tovább ment. „Az állami és önkormányzati tulajdonban lévő vízművek a helyi politikai elit szponzorai. Városi kádertemetőként funkcionálnak, helyi politikusokat és politikai kapcsolatrendszereket finanszíroznak sok esetben. Cserében irreálisan magas költségekkel működhetnek” – fogalmazott a miniszter, aki ezzel akarva-akaratlanul a fideszes városvezetőket is bírálta. Szerinte mindez az elmúlt 20 év rossz kompromisszuma, ami tarthatatlan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!