hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Fenevadakká kell válnunk!”
A miniszterelnök lelövése is téma volt a Magyar Szigeten

2011. 08. 11.
A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyon­lövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.

Tavaly ilyenkor a politológusok egy része azt latolgatta, hogy a tavasszal parlamenti párttá vált Jobbik szalonképessé szelídül, vagy továbbra is a „nemzeti radikalizmusra" építi politikáját. Az elmúlt napok ismét megerősítették, hogy a párt az utóbbi lehetőséget választotta, és ezzel messze túltesz az európai szélsőségeken.

A Jobbik fesztiváljának is nevezhető egyhetes verőcei tábor az idén talán minden korábbi hasonló rendezvényt meghaladt. Az első botrányt az angol The Sun stábja robbantotta ki, amikor nyilvánosságra hozta a Magyar Szigeten sieg heilező, karlendítő Chris Hurtről, a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) egyik vezetőjéről készült videót. Magyarországról nézve szokatlan módon a BNP másnap kizárta soraiból Hurtöt. A rendezvényszervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetői bejelentették, hogy jogi úton kívánnak elégtételt venni a The Suntól a rejtett kamerás felvételek miatt, valamint azért, mert a tudósítás - szerintük - összemosta a norvég tömeggyilkos Breiviket a magyar szélsőjobboldallal. A „kellemetlen közjáték" után azonban zavartalanul folytatódott a rendezvénysorozat a már ismert környezetben: náci irodalmat, jelvényeket és pólókat kínáló standok és egymást időnként karlendítéssel köszöntő „nemzeti ifjak" között.

Gyilkolni akart, megérdemel egy tapsot

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!