hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán testőre vezeti a Terrorelhárítási Központot
Szupercsapat

2010. 09. 03.
A várakozásoknak megfelelően a Fidesz egykori biztonsági igazgatóját, frissiben tábornokká emelt volt kommandóst nevezték ki az újonnan megalakult Terrorelhárítási Központ élére. A szocialisták magánhadsereget emlegetnek, a szakemberek szerint ugyanakkor elkerülhetetlen a hazai terrorelhárítás megújítása. Igaz, ennek mikéntjével nem mindenki ért egyet.

„Hazánk ezzel újabb nagy lépést tesz abba az irányba, hogy erős és modern ország legyen; olyan, amely képes megvédeni polgárait és érvényesíteni az érdekeinket a mai, szélsebesen változó világban" - hangsúlyozta Orbán Viktor a szeptember 1-jével megalakult Terrorellenes Központ (TEK) ünnepélyes alakuló állománygyűlésén. A tízmilliárd forintos költségvetéssel létrehozott - a 24 című amerikai filmsorozattól ihletve csak magyar CTU-ként aposztrofált - új szervezet feladata lesz a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme, illetve - többek között - terrorcselekmények és az emberrablások felderítése és megszakítása. Ugyancsak a TEK kommandósai lépnek akcióba - a társszervek felkérésére - fegyveres bűnözők elfogásánál, erőszakos bűncselekmények megszakítása esetén, illetve ön- vagy közveszélyes személyek ártalmatlanításánál. Orbán Viktor azzal indokolta a központ létrehozását, hogy a 2001-es New York-i terrortámadás óta a biztonsági kihívások között első helyen a terrorizmus szerepel. Márpedig egy modern ország a 21. század elején nem fordíthat hátat ezen új kihívásnak: fel kell készülni arra, hogy „képesek legyünk polgárainkat korszerű módon megvédeni ezektől az újfajta fenyegetésektől is".

A TEK ünnepélyes alakuló állománygyűlésén felszólalt Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora is, aki hangsúlyozta, a fenyegetettség mára sokrétűbbé, szerteágazóbbá vált: már nem egy jól szervezett al-Kaida csoport létezik, hanem társult szervezetek is vannak, továbbá számos fiatal radikalizálódik, akik a konfliktus-zónákba elutazva kiképzést kapnak, majd Európába visszatérve hajtanak végre támadásokat. Kiemelte: hazánkkal szemben a legtöbb nyugat-európai országban terrorista támadást követően jöttek létre hatalmas terrorellenes szervezetek, Magyarország egyike az elsőknek, amely felismerte annak jelentőségét, hogy egy jó struktúrában létező, hatékonyan működő szervezet segíteni tud a tragédia megelőzésében.

A várakozásoknak megfelelően Pintér Sándor belügyminiszter Hajdu Jánost, a Fidesz volt biztonsági igazgatóját nevezte ki a TEK élére. A különleges szolgálat „élesben" is számos alkalommal bizonyító egykori tagja szakmai vélemények szerint kitűnő szakember. Mint ahogy az is vitán felül áll, hogy a terrorelhárítás megújítása elkerülhetetlen volt. Egy névtelenséget kérő - a területet jól ismerő - szakember ugyanakkor lapunknak úgy vélekedett, kérdéses, hogy egy új központ megoldja-e a problémákat. Egyfelől aggályosnak tartja, hogy a központhoz nem pályáztatás útján, hanem személyes kapcsolatok révén kerültek a munkatársak, és - mint állítja - nem a feladatokhoz rendeltek személyeket, hanem fordítva. Hajduról neki is jó véleménye van, ugyanakkor megjegyezte, eddig tucatnyi embert irányított csak, és nem egy több száz fős szervezetet.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!