hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bilincses kampány
BKV-ügy: koncepciós testvérháború?

2010. 02. 14.
Váratlanul előzetes letartóztatásba helyezte az ügyészség Demszky Gábor főpolgármester főtanácsadóját, a széles közvélemény előtt ismeretlen Mesterházy Ernőt, aki nem mellesleg az MDF-SZDSZ összefogás motorja volt. Demszky utalt arra, hogy akár a „nagypolitika” is lehet a bilincselés oka, mivel a Bokros Lajos mögött felsorakozott formáció veszélyt jelent mind az MSZP-re, mind a Fideszre nézve. A Fidesz nem reagált a felvetésre, a szocialisták szerint érthetetlen, amit a városvezető állít.

Mesterházy Ernő csak névrokona Mesterházy Attilának, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, de a névazonosság is rámutat arra, milyen károkat okoz az a háború, amit az MSZP és az SZDSZ folytat egymással. A jobboldali politikusok és újságok ugyanis rendre csak Mesterházyról beszélnek és írnak, a keresztnevét általában elhagyva, tehát a felületes hallgató könnyen a MSZP-s jelöltre gondolhat a BKV-ügyet hallva.

A most ötvenes éveiben járó Mesterházy Ernő a közgazdasági egyetemen kezdett el foglalkozni az alternatív zenei élettel, például az Európa Kiadó nevű akkori underground sztárzenekar producere is volt, majd egzotikusruha-kereskedelemmel is foglalkozott. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt lett az akkor önkormányzati választásokra készülő Demszky Gábor tanácsadója.  Elmondása szerint jó kapcsolatot ápolt a szocialista és a fideszes háttéremberekkel is. Érdekes, hogy noha Mesterházy közvetlen, barátkozó stílusú ember, mégis kerülte a nyilvánosságot, a nyilatkozatokat, általában elégnek tartotta, hogy két internetes portálon feltűnt róla egy portré, illetve egy interjú, melynek megjelenését állítólag egyenesen ő maga inspirálta. Az ügy érdekessége, hogy azóta is e két írást használja a magyar sajtó a vele kapcsolatos cikkek háttéranyagául.

Demszky Gábor hétfői, drámai hangvételű és szokatlanul hosszú sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Mesterházynak semmi köze nem volt a BKV irányításához, a városházi munkamegosztás szerint a szuperfőpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós felségterülete volt a közlekedési cég. A főpolgármester szavaiból egy koncepciós eljárás képe rajzolódott ki a tanácsadójával szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!