hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt az újabb Gárda?

2009. 07. 10.
Miközben a statisztikák a közbiztonság javulásáról szólnak, a valóság ezzel ellentétes képet mutat: főleg kistelepüléseken sokat romlott a magyar állampolgárok biztonságérzete. Rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők, gárdisták, „nemzetőrök” eddig mind kevésnek bizonyultak a megfelelő közbiztonság megteremtéséhez. Az MSZP a bűnüldözésre hivatott szervek megerősítése helyett új intézmény, a települési őrség felállításáról beszél. A Jobbik pedig – hatalomra kerülése esetén – csendőrséget szeretne.

Az EP-választások kudarca után villámszerűen jött a felismerés a kormánypárt soraiban:  egyes kistelepüléseken sokat  romlott az állampolgárok biztonságérzete. A felismerést segítette az a tény, hogy a szélsőjobb térnyerését a kistérségi problémák megoldására adott válaszok is nagyban segítették.

Rendőrség, körzeti megbízott, polgárőrség ide vagy oda, egyes falvakat néhány fős garázdacsoport is képes rettegésben tartani, a „tyúklopás" szintű bűncselekmények  pedig nem is kerülnek a rendőrség látókörébe. Az MSZP legutóbbi kongresszusán foglalkozott a kérdéssel, és közpénzekből finanszírozott települési őrség létrehozását kezdeményezte. Az önkormányzatok jelenleg országosan mintegy 5-7 milliárd forintot költenek a helyi rendőrség támogatására, a szocialisták elképzelése szerint azonban ezt az összeget akár a települési őrség működtetésére is lehetne fordítani.

A Fidesz élesen reagált az ötletre: „a  Magyar Gárda után itt a Vörös Gárda" - mondta  Cser-Palkovics András. A fideszes képviselő szerint „a közbiztonság védelmének privatizálása" helyett  a rendőrséget kell megerősíteni, valamint a jogszabályokat kell szigorítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!