hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorveszély
Politikusokat robbantottak volna

2009. 04. 18.
Telefonos zaklatás, Molotov-koktél, fehér por, focilabdába rejtett bomba. Az utóbbi két-három év politikusok ellen elkövetett támadásai címszavakban. A legdurvább akciókat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Draskovics Tibor szerint Magyarországon megjelent a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus.

A múlt héten letartóztattak négy férfit, akiknél öt bombát, hetven lőszert és éles lőfegyvereket, alkatrészeket, robbanóanyagokat foglaltak le a nyomozók. Múlt szerda éjjel készültek merényletre több ismert közéleti személy és politikus, köztük két miniszter ellen úgy, hogy focilabdába rejtették a bombákat. A „bombagyárosok” magukat a Magyarok Nyilai szervezet tagjainak mondják, mindegyiküket szinte azonnal előzetes letartóztatásba helyezték. Az egyik áldozat Ecsődi László lett volna, akit nem először ért támadás, hiszen másfél éve Molotov-koktélt dobtak otthonára. Az MSZP-s országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, 1998 óta folyamatosan érik politikai támadások, így valamilyen szinten már hozzászokott az atrocitásokhoz, de arra ő sem számított, hogy fel akarják robbantani.
„Megfenyegettek, hamis szórólapokat terjesztettek a kampány során, a nevemben hívtak fel választópolgárokat, hogy ne szavazzanak rám, feltörték a szerveremet, majd ezek után jött a fehér por, de ez már akkor elkezdődött, amikor a Magyarok Nyilai még sehol nem volt” – mondta Ecsődi, aki szerint ez a szervezet ráépülhetett ezekre a támadásokra. A Népszava információi szerint egyébként a nyomozók a mostani eset kapcsán újra vizsgálnak több 1998-ban elkövetett robbantást (például a Torgyán-villánál, a Fidesz-székháznál, Szájer Józsefnél és az MDF XXII. kerületi irodájánál történteket), valamint a móri mészárlás és az Aranykéz utcai robbantás ügyei is előkerültek.
„Elvertük Csintalan Sándort, a mai politikai elit tipikus figuráját, aki minden pártnak volt már tagja, és különböző bűnözőkkel tartja a kapcsolatot. (…) Az akciónkat a figyelem felkeltése érdekében hajtottuk végre (…) további figyelmeztető akcióink voltak Avarkeszi Dezső, Hiller István és Kóka János lakhelyén. A Broadway jegyiroda elleni támadás sem a véletlen műve (ezek többnyire Molotov-koktélos támadásokat jelentenek, Hiller István házára pedig ismeretlenek rálőttek – a szerk.). A folyamat persze még nem ért véget, hiszen ezek a kezdeti akcióink voltak. Nagy titkot nem árulunk el azzal, ha annyit mondunk: aki fél, az jobban teszi, ha óvakodik a borítékoktól. (…) Nem beszélve a robbanó postaládákról és a további, egyelőre még fel nem fedhető ötleteinkről” – írják bemutatkozó szövegükben magukról a Magyarok Nyilai.
A szervezet állítólag egy listát is készített, amin azok a közéleti szereplők és politikusok vannak, akiket meg akarnak támadni. Ezt megerősíteni látszik Draskovics Tibor nyilatkozata, aki a letartóztatások után elmondta, hogy „minden jel arra utal, hogy merényletsorozatot készültek végrehajtani”. A rendészeti miniszter azt is hozzátette, hogy a rendőrség hosszú munkával felderített egy olyan „terrorista sejtet”, amelynek tagjai tudatosan, robbantásos és más súlyos bűncselekmények elkövetésére, egy merényletsorozatra készültek. „Teljesen mindegy, hogy éppen ki volt azon a listán, ez a támadás a demokratikus berendezkedés egészét fenyegeti, mindnyájunkat fenyeget” – tette hozzá. A miniszter azt is elmondta, hogy vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni Molotov-koktélos támadásokhoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el hasonló bűncselekményeket.
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elmúlt évi tevékenységéről készített évkönyv is tartalmaz a témával kapcsolatos megjegyzéseket. „A véleményszabadság határain túllépő szélsőséges cselekmények – mint a névtelen fenyegetések, a rendezvények megzavarása, a közszereplők elleni támadások – célja az ellenfél megfélemlítésén túl a köznyugalom megzavarása. A politikusok és a politikai intézményrendszer vélt vagy valós szereplői váltak a fenyegetések és konkrét támadások célpontjaivá” – áll az elemzésben, amely kitér a fehér port tartalmazó borítékokra is, amiről laboratóriumi vizsgálatok alapján kiderült, hogy nem tartalmaz veszélyes anyagot, általában só és liszt keveréke volt. Azt azonban megemlítették, hogy szélesedett a szélsőségesek által elutasított politikusok potenciális köre.
Ecsődi László a Heteknek elmondta, hogy aki igazán demokratának gondolja magát, annak végig kell gondolnia, hogy hová vezet egy ilyen akciósorozat. „Mire mentünk a rendszerváltással, ha úgy lesz többpárti demokrácia, hogy csak egy párt lehet, a másikat pedig fel kell robbantani” – véleményezte a történteket a képviselő, aki szerint látszik, hogy az ilyen jellegű atrocitások esetében a politika sem egységes, mert van, aki ebből hasznot akar húzni, és van, aki az elszenvedője.
A szocialista politikus ennek ellenére nem mond le, és el se költözik, hiszen szerinte ezzel csak azt érnék el, hogy holnap majd másvalaki kerül ugyanebbe a helyzetbe. „Én csak képviselő vagyok. Nyugodt vagyok, hiszen senkit nem aláztam vagy sértettem meg. Az a túl bőbeszédű képviselő se vagyok, és sose akartam nagy politikus lenni, azt vállaltam, hogy a körzetem érdekeit fogom szolgálni” – mondta Ecsődi, aki szerint helyi szinten azért lehetnek ellenségei, mert sokat fejlődött a régió, 16 milliárd uniós pályázatot nyertek, míg sok más térség nem áll ilyen jól. „Nem tartozok senkinek, nekem sem tartoznak, nem kocsmázok, nem élek éjszakai életet, állami segítséget sem vettem igénybe, csak a nyolcvanas években a kedvezményes hitelt, mert abból építettük a házunkat. Semmilyen pályázaton nem indultam, így nem is nyertem. Csak politikai motivációja lehet, hogy valamiért meg kell félemlíteni ezt az ürgét, hogy mondjon le” – véli a Fejér megyei politikus, aki azt sajnálja igazán, hogy most már unokáit sem engedheti ki nyugodtan a kertbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!