hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyfeszültség
Egy platformon a Jobbik és az SZDSZ Miskolcon

2009. 02. 07.
„Messziről nem látszik, milyen feszültségben élünk” – nyilatkozta hétfőn Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere az éleződő roma-magyar ellentéttel kapcsolatban. Egy nappal korábban, vasárnap este szélsőjobbos elemekkel tarkított szimpátiatüntetés volt a városban Pásztor Albert rendőrkapitány mellett, aki pénteken azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy az utóbbi időben történt erőszakos bűncselekményeket egytől-egyig cigányok követték el. Draskovics Tibor miniszter még aznap felfüggesztette állásából Pásztort, ám a felzúdulás hatására másnap vissza is helyezték posztjára. Ennek ellenére a már eltervezett szimpátiatüntetést megtartották. A helyszínen megjelent több szocialista politikus és Káli Sándor is. Igaz, amikor az esemény szélsőjobbos irányt vett, az MSZP-sek és sok civil résztvevő távozott.

Messziről tehát nem látszik a feszültség. Legjobb lesz közel menni. A miskolci Avas lakótelep három ütemben épült a nyolcvanas évektől kezdve: Avas 1, Avas 2, Avas 3. Összesen negyvenezer ember lakik itt. Az Avas hegy oldalából kinőtt panelrengeteg egy kicsit a Gazdagréti lakótelepre hasonlít. Igaz, itt nem jön szembe Mágenheim doktor vagy Vágási Feri, legfeljebb a szomszédok. Meg egy URH-s járőrkocsi. Villogó szirénával megáll a főutcán, a rendőrök igazoltatnak. Állítólag tízezer roma él a lakótelepen, és tény, hogy az Avason 20-30 százalékkal alacsonyabbak az ingatlanárak, mint a város más részein.

Miskolc egyik szégyenfoltja a Szondi-telep, 2-3 percre a szépen felújított belvárostól. A másik a „Békeszállónak” csúfolt rész: valójában nyomortanya mindkettő. A Szondi-telep már felszámolás alatt áll, állítólag az innen elszármazott cigányok is az Avas lakótelepen kötöttek ki. Hogy miként jutottak lakáshoz, arról külön cikket lehetne írni. (30-40 olyan ügy van rendőrségi szakaszban, ahol különböző trükkökkel, csalásokkal és az adófizetők pénzéből finanszírozott Fészekrakó program kijátszásával kaptak panellakást, túlnyomórészt romák. Persze ügyvédek, közjegyzők, banki alkalmazottak segítségével. Akik túlnyomórészt nem romák, viszont túlnyomórészt nem emberbaráti szeretetből, hanem különböző százalékért segítettek túlnyomórészt romáknak, akik bármi áron, de ki akartak törni a nyomortelepről, vagy valamelyik környékbeli faluból, a putrik világából.)

A lényeg, hogy az évtizedek óta az Avason lakó romák mellé – akikkel a magyaroknak semmi problémájuk nem volt – elkezdtek megérkezni az új szomszédok. És velük együtt érkezett meg az új feszültség is. 
Lopnak, rabolnak, bandáznak, antiszociálisak. Így összegezhető a terhükre felhozott szemrehányások sokasága.
A kutyaeledelt árusító hölgytől még a politikailag korrekt szöveget kapjuk – magyarok és cigányok között is vannak rendes emberek és bűnözők is –, eggyel arrébb, a zálogházban már keményebb a hang. Az üvegablak mögül nyilatkozó alkalmazott azt mondja, a maga részéről eltörölné a visszaeső bűnöző fogalmát, mivel szerinte véletlenül nem lehet másodjára is kirabolni valakit. Ha mégis megtenné az illető – a zálogházas pisztolyt formál a kezéből és saját fejébe lő – értjük, ugye?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!