hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mortimer, a tisztességes
Zéró toleranciás ellentüntetők

2005. 06. 07.
A "magyargyűlölet ellen" tiltakozott vasárnap a Moszkva téren összeverődött kétszáz főnyi tüntető a kora délutáni, tűző napon. Így kívántak válaszolni arra a két héttel korábbi, antirasszista megmozdulásra, amelyet a roma származású Patai József karddal való leszúrása váltott ki. A tizenhét éves, barátai által Mortimernek nevezett gyanúsítottat előzetes letartóztatásban hallgatja ki a rendőrség. A tüntetés érdekes fordulata: két szónoklatot követően a harmadik felszólaló már az áldozatot nevezte bűnözőnek, a gyilkossági szándékkal vádolt gyanúsítottat pedig olyan követendő példának, aki – úgymond – "megvédte társait". 



Mélymagyarok a Moszkva téren. Sötétség délidőben Fotó: S. L.

"A karddal szúró Mortimer szintén roma. Több tanú egybehangzó állítása alapján ez a fiú bátran kiállt a fegyverrel fenyegetőző Patai Józsika elé, és megvédte magyar barátai életét. Néhány napja felkerestem a családját. Takaros, tisztességes portán élnek, mélyen katolikus vallásúak, nagyon barátságosan fogadtak. Ilyen roma emberekre van szüksége Magyarországnak" – mondta a megmozdulás fekete ruhás szónoka, akit két héttel korábban még botrányhősként vezetett el a rendőrség. A bakancsos fiatalember kiselőadást tartott a hallgatóknak arról, hogy mi a különbség a "tisztességes romák" és a "bűnöző" – azaz, a szónok szavait idézve: "tetves" – romák között. Ez utóbbiak családjától a felszólaló szerint el kell venni a gyermekeiket és állami gondozásba adni őket, mert "az állami gondozás még mindig jobb, mint ha a szüleik rablókat, fosztogatókat nevelnek belőlük" – érvelt a hallgatóság nagy egyetértése közepette. A tüntetők, akik felrótták a két héttel korábban a rasszizmus ellen tiltakozóknak, hogy korán kiáltottak "farkast", azaz fajgyűlöletet, nem tartóztatták meg magukat attól, hogy az ügy hivatalos végeredményét meg sem várva ők mondjanak ítéletet, amely szerint – mint hallottuk – Mortimer a mintapolgár.

Az említett beszéd egyébként harmadik szónoklatként, mintegy csúcspontként hangzott el a rendezvényen. Az első felszólaló, Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke a magyarság legfőbb problémájaként az SZDSZ-t és a liberalizmust nevezte meg. Ennek talaján virágzik a bűnözés és a nemzetellenesség Molnár szerint, aki a megoldásra is rámutatott: "zéro tolerancia" – Giuliani New York-i polgármester terrorellenes intézkedéseihez hasonlóan. A régi sztereotípiákat felmelegítve a szónok így szólott: "Szekták bomlasztják a történelmi vallásokat (…) lenácizták a pápánkat (…) a koronát folyamatosan bántják." Molnár úgy véli, a burjánzó bajokra az lenne a legfőbb gyógyír, ha a MIÉP visszakerülne a parlamentbe. (A közelmúltban a MIÉP Izraelből irányított szervezetnek titulálta a Jobbikot, míg a Jobbik alelnöke állította: Csurka Istvánt elhagyta józan ítélőképessége.) 

A rendőrök által biztosított rendezvényen szép számmal vettek részt fekete ruhás, rövid hajú fiatalok, némelyikük fekete bakanccsal és fehér cipőfűzővel. Utóbbi üzenete a "fehér erő", vagyis a fehér faj felsőbbrendűsége. 

Lapunk megkereste Farkas Flóriánt, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét, a Lungo Drom cigányszervezet elnökét, aki a szóban forgó demonstrációról és a Jobbik azon való részvételéről semmit sem tudott. Amikor megemlítettük, hogy a rendezvényen a bűnöző romák "tetves cigány"-ozása folyt, Farkas Flórián így válaszolt: "Nézze, mi nem voltunk ott, ezért felelőtlenség volna részünkről – részemről – bármilyen módon is megnyilvánulni, semmiképpen nem szeretném. A karddal átszúrt Patai József ügyében pedig már mindent elmondtam a sajtónak, részemről lezártnak tekintem az ügyet."

Nyilatkozott viszont Juli néni, aki a beszédek alatt végig a "Fröcsögtök, tobzódtok, magyarság-megrontók" kezdet? táblát tartotta, s aki szerint valóban hiba volt akkor tiltakozni, amikor még nem volt bizonyított, hogy "etnikai szurkálás" történt. Juli néni az "etnikai szurkálással" vélhetően a gyilkossági kísérletre utalt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!