hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kultúrharcban egymással
Döntöttek az egyházi iskolák állami támogatásáról

2004. 12. 20.
Az SZDSZ ez idáig nem tapasztalt vehemenciával esett neki a katolikus egyháznak. A kisebbik kormánypárt éles kritikáját a felekezeti iskolák tüntetése váltotta ki, a Budai Margitosok Baráti Köre ugyanis kedden este több ezer diákot, szülőt és tanárt vitt el a liberális vezetés? Oktatási Minisztérium (OM) elé. Mindenestre az egyházak lobbizása sikerrel járt, hiszen az Országgyűlés szintén keddi döntései értelmében "felpuhult" a korábbi kormányzati vasszigor, és nem csökken húsz százalékkal az egyházi iskolák támogatása. A pénzügyi vita megoldódott, a kultúrharc megmaradt. Az egyik fél már templomégetésekről vizionál, míg a másik oldal a politizáló egyházakat kárhoztatja. 



Az Oktatási Minisztérium a Szalay és a Honvéd utca sarkán. Nyílt konfliktus Fotó: Somorjai L.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar is támogatta azt a történelmi felekezetek által az OM épülete elé szervezett tiltakozó megmozdulást, amelyet azok számára szerveztek, "akik aggódnak az egyházi iskolák és a magyar közoktatás jövőjéért". Soprontól Debrecenig, Esztergomtól Szegedig az ország számos városából érkeztek diákok és tanárok a Kossuth tér közelében található minisztérium épülete elé, hogy magyar zászlókkal, gyertyákkal, sálakkal, transzparensekkel "felfegyverkezve", kifejezzék az "egész magyar közoktatás" iránt érzett aggodalmukat. A történelmi felekezetek korábban ugyanis úgy látták – és az erre vonatkozó számításaikat a
www.katolikus.hu weboldalon is közzétették – hogy a jövő évre tervezett költségvetés közel húsz százalékkal rövidíti meg az egyház intézményekbe járó diákok finanszírozását az önkormányzati iskolába járó diákok támogatásához képest. "Megengedhetetlennek tartjuk, hogy a népszámlálási adatok relativizálásával, súlyos, alkotmánysértő, a nemzetközi egyezményeket semmibe vevő, diszkriminatív intézkedésekkel támogatást akarnak elvonni a magyar közoktatástól – s mindezt a közvélemény félretájékoztatásával" – fogalmazott a demonstráció egyik fő szónoka, a református felekezetet képviselő Hoppál Péter igazgató, és hozzátette: "Ilyenekből lesznek a templom- és sírgyalázók, így jutnak el a megfélemlített és hisztérizált emberek a templomégetésig…"

Az oktatási tárca azonban alaptalannak tartja a negatív diszkrimináció vádját, mert úgy látják, hogy a korábbi években az egyházi iskolák kaptak nagyobb támogatást az önkormányzati iskolákhoz képest, és most csak a különbségek kiegyenlítése történik. A parlament legutóbbi döntése pedig 20 ezer forintra emelte az alapnormatívát, amelyet minden iskola és óvoda megkap, a kiegészítő normatívát pedig a korábbi 110 ezer után 128 ezer forintban határozta meg. Az egyházi iskolák tanárai továbbra is közalkalmazottak maradhatnak. 

A különböző helyzetben lévő iskolák különböző címszavak alatt kapnak – avagy épp nem kapnak – támogatást, így több fajta, a finanszírozásra vonatkozó számítás látott napvilágot, amely politikai hovatartozástól függően ad igazat – vagy éppen minősíti hazugságnak – a kormányzati állítást. A demonstráción is elhangzó érvelés szerint a kormányzat "összeadja az almát a körtével, a körtét a szőlővel…", így jön ki az általuk képzett eredmény.

Az oktatási tárca továbbá sérelmezte, hogy a felekezeti iskolák "a közoktatási törvénnyel ellentétes módon" vonták be a kiskorú diákokat is a tüntetésbe. "Alkotmányellenesnek, törvényellenesnek és aggályosnak tartom azt, hogy kiskorú gyermekeket – akár szülői engedéllyel – megpróbálnak iskolák rávenni arra, hogy ilyen tüntetésen részt vegyenek" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Magyar Bálint oktatási miniszter, aki szerint az 50-es évekre volt jellemző az a módszer, amikor iskolák diákjait hatalmi szóval demonstrációkra vezényelték ki. A tüntetésen részt vevők azonban állították, hogy mindenki önkéntes alapon jött el, hogy nyomatékot adjon véleményének. 

A SZDSZ segítségére sietett Magyar Bálintnak. A Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivők által jegyzett közlemény különösen éles hangon ítéli el a katolikus egyházat, mert úgy vélik, hogy a legnagyobb magyar felekezet politizál. Mint fogalmaztak: "néhány nappal a kettős állampolgárság kérdésében folytatott kampánya után, az egyház vezetése támogatásáról biztosított egy utcai demonstrációt, amely indokolatlan előnyöket akar kiharcolni az egyházi fenntartású iskolák számára". A közlemény a demonstrációt törvénytelennek minősítette, mert álláspontjuk szerint a "közoktatási törvény tilt minden olyan kezdeményezést, amely a gyerekeket politikai célokra használja fel. Az SZDSZ éppen ezért kezdeményezi az Országgyűlés emberi jogi és oktatási bizottságának együttes összehívását." 

Biztosi vélemény

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!