hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Francia kulcs nyitja az arénát
Hamarosan kész az új BS

2003. 01. 20.
A leégett Budapest Sportcsarnok helyére épített Budapest Sportarénában ünnepelhetjük majd március 15-ét – jelentette be Jánosi György sportminiszter. Az ígéretek szerint ekkorra készül el a több mint ezer autót befogadni képes parkoló, előtte pedig február 24-e határidővel várható magának a 41 ezer négyzetméter területű, több mint 12 ezer főt befogadni képes csarnoknak a befejezése. Erről, valamint az eredeti szerződés módosításáról írtak alá megállapodást a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) és a francia Bouygues cég szakemberei, köztük Szilvásy György közigazgatási államtitkár az előbbi, Luc Aubin az utóbbi képviseletében.



Impozáns belső tér Fotók: Somorjai L.

Az 1999. december 15-én leégett BS helyén felépített aréna átadásának eredeti határideje 2002. december 15-e volt. Az Orbán-kormány ideje alatt kötött szerződés szerint a csúszás miatt a kivitelezőnek napi 21 millió forintos kötbért, a sportminisztérium számításai szerint összesen mintegy 1,4 milliárd forintot kellett volna fizetnie. A kivitelező azonban a rossz időjárásra hivatkozva vitatta a kötbér kifizetésének jogosságát – az erre vonatkozó hivatkozást az eredeti szerződés lehetővé teszi –, szerinte ugyanis a szeles idő nyolcvankilenc napon hiúsította meg a kültéri munkavégzést. A magyar fél ezzel szemben maximum öt napot ismer el jogosnak a késésért. A nézetkülönbséget a felek kompromisszumos megoldással zárták le, amely az eredeti szerződés módosításához vezetett.

A módosítás értelmében a sporttárca az új határidőig, február 25-éig eltekint a kötbér behajtásától, helyette azonban plusz kedvezményekre és műszaki berendezések beépítésére tart igényt. Az eredeti megállapodásban foglaltak szerinti ingyenesen rendelkezésére álló húsz "társadalmi eseménynap" mellé még plusz hat napot könyvelhet el, amely napokon az üzemeltetés költségét is a bérbeadó vállalja. Számításaik szerint ez évi 72 millió forintos megtakarításnak felel meg. Ezenkívül a francia üzemeltető a régi megállapodásban foglalt évi 25 millió forint helyett 40 millió forintot fizet a tulajdonosnak a következő húsz évben – inflációkövető módon. A Bouygues továbbá vállalja, hogy további fejlesztéseket hajt végre 600 millió forint értékben, így például korszer?bb világítást, jobb burkolatot, kétszáz új telefonvonalat biztosít. Jánosi György sportminiszter szerint így összességében 2,3 milliárd forint értékhez jut a csarnok, míg "a kötbér behajtása maga után vonta volna az építkezés leállását a bírósági tárgyalás idejére, így elmaradtak volna a tervezett sportesemények, és a társadalom, és vélhetően a politikai ellenzék is, a felelősséget a kormányra hárította volna. Ezért választottuk inkább a másik megoldást, amely a kisebbik rosszat jelentette számunkra: a szerződés módosítását, amelyben az állami érdekek fokozottabb érvényesülésére tettük a hangsúlyt" – mondta a sajtónak a miniszter. 

A módosításba azt is belefoglalták, hogy a minisztériumot, illetve államot képviselő Rendezvénycsarnok Rt. két éves határidővel felmondhat az üzemeltetéssel megbízott Aréna Rt.-nek – legkorábban az üzemeltetés beindulásától számított hat év múlva. Minimum nyolc évre tehát az üzemeltető pozíciója a szakmai tevékenysége minőségétől függetlenül biztosított. 

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!