hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marad az elvtelen osztogatás?
Gyors megnyugtatás a katolikusoknak

2002. 05. 26.
Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága Kiss Elemér jogászt, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) majdan vezető miniszterjelöltet. Az új összetétel? bizottság, amelynek elnöke Szászfalvi László MDF-es honatya lett, a meghallgatást megelőző percekben tartotta meg alakuló ülését. A bizottsági tagok a miniszterjelölt bemutatkozó anyagát írásban már korábban megismerhették, ezért a kérdések feltétele előtt Kiss Elemér szóbeli kiegészítést tehetett. Bevezetőjében a miniszterjelölt megígérte, hogy a MeH-be visszatér az 1994 és 1998 között képviselt struktúra és menetrend. Ilyenformán újra működni fog a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal, valamint a Határon Túli Magyarok Hivatala. Kiss Elemér miniszterjelölt és Semjén Zsolt bizottsági alelnök a meghallgatáson Fotó: Vörös Szilárd

Kiss hitet tett amellett, hogy a kisebbségek kultúrájának megőrzésével a magyar kultúra is gazdagodik, ezért támogatni kell. Kiemelte, hogy feloldhatatlan összefonódás alakult ki a határon túl élő magyarság jóléte és a kormány jószomszédi kapcsolatainak ápolása között. Vagyis minden purparlé a szomszédokkal a külhoniakon csattan. Az egyházügyekkel kapcsolatban Kiss Elemér arra emlékeztetett, hogy 1995-ben a nagyegyházak képviselői maguk kérték: az egyházügyi titkárság kerüljön a MeH fennhatósága alá. Miután ez a rendszer akkor megvalósult és 1998-ig működött is, a miniszterjelölt nem látja indokoltnak, miért is ne állhatna vissza a régi szisztéma. Értesülései szerint ez a lépés megegyezik az egyházak vezetőinek elképzeléseivel. Az egyházak költségvetési támogatásával kapcsolatban megjegyezte, hogy annak a társadalmi szerepvállalások figyelembe vételével kell megvalósulnia, amely szerepvállalás már túlmutat a magánszférán, vagyis közügy.

Semjén Zsolt fideszes bizottsági alelnök kifogásolta, hogy az MSZP programja "szűkszavú" az egyházpolitikát illetően, amelyből ő arra következtet, hogy az új miniszter ezen a téren nem tervez különösebb változtatásokat. Felhívta ugyanakkor a miniszterjelölt figyelmét arra, hogy az elmúlt négy évben elért eredményeket társadalmi szerződésekben rögzítették, amelyeket jogi garancia véd: szerződést törvénnyel módosítani nem lehet. Rákérdezett továbbá, hogy milyen elképzelései vannak a leendő miniszternek a hittan védett időben történő oktatásának betartatásával, a vidéki lelkészek jövedelem-kiegészítésének folytatólagos biztosításával, a Széchenyi terv keretében korábban megvalósuló műemlékberuházások és templomfelújítások támogatásával, a Mátyás-templom 2003-ra tervezett rekonstrukciójával és az egyházi iskolák tornaterem-építési pályáztatásával kapcsolatban. Semjén Zsoltnak válaszolva Kiss Elemér kifejtette, hogy a program azért "szűkszavú" az egyházi kérdésekben, mert ott ez a terület nem külön pontként szerepel. Majd megnyugtatólag elmondta, hogy a "rendszerbe normaszerűen beépült támogatásokat" természetesen nem kívánják megváltoztatni: minden juttatásban az "általános elv" fog érvényesülni. A 2011-ig bezárólag lebonyolítandó és mintegy hatvan milliárd forint (még kifizetetlen) érték? ingatlanrendezési kérdésben Kiss a határidő előbbre hozását tervezi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!