hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiltott kritika
Tisztogatás a rádióban

2002. 01. 13.
A Kossuth adón megszüntették Bolgár György népszerű, "Beszéljük meg!" cím? műsorát, helyette a "Gondolkodjunk együtt!" jelentkezik. A döntést indokolva Perjés Klára, az adó főszerkesztője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Bolgár műsora "megsértette a Magyar Rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatát", mert egy betelefonáló kritikájától nem határolódott el. 

Mint azt lapunk korábban már megírta ("Bin Ladennek igaza van"
Hetek 2001. november 23.), Lovas István szélsőjobboldali újságíró a szentendrei ferences rendi gimnázium pincéjében megtartott Fidelitas-rendezvényen már kijelentette, hogy "a Magyar Rádióban tisztogatás lesz" régóta tervbe vették Bolgárék "kinyomását". Most bekövetkezett.

A döntés ellen az SZDSZ, az MSZP, továbbá betelefonáló hallgatók tucatja tiltakozott. Az MSZP közleményben ítélte el a történteket: "A Magyar Rádió a kormánytól kapott kampányfeladatai végrehajtását kezdte meg azzal, hogy megszüntette a »Beszéljük meg!« cím? műsor hagyományos szerkezetét, és eltávolította a műsor vezetőjét. Mindez azt bizonyítja, hogy a közszolgálati rádiót kampányeszközzé süllyesztő politikai erők legjobban a hallgatói véleményektől félnek, hiszen a »Beszéljük meg!« nem Bolgár György, hanem a hallgatók műsora volt. A műsor elhallgattatása a már több hónapja kidolgozott politikai színjáték utolsó felvonása." Történt ez annak ellenére, hogy az ORTT a műsort kiegyensúlyozottnak és politikai prekoncepciótól mentesnek találta, és egy vizsgálat eredményeképpen a műsorról pozitív szakértői véleményt fogalmazott meg. "A műsorszerkezet politikai célú átalakítása tovább folyik, és újabb elbocsátások is várhatók, hiszen például a vidéki stúdiók vezetői állásaira anélkül hirdettek meg pályázatokat, hogy a korábbi vezetők megbízása lejárt volna" – olvasható a Lendvai Ildikó alelnök által aláírt közleményben. 

Az SZDSZ szerint a kritika, még ha élesebb hangú is, a demokrácia elemi része, és nem politikai álláspont, a szó pártpolitikai értelmében. Így van ez az igazságszolgáltatás érdekképviseleti szervezeteiben, és így van a rádióhallgatók véleményével is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!