hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bin Ladennek igaza van
Lovassal elszaladt a ló

2001. 11. 25.
Múlt csütörtökön a helyi Petőfi-körrel összefogva a Fidelitas – a Fidesz ifjúsági szervezete – közösen meghívta a hírhedt kijelentéseiről ismert, szélsőjobboldali Lovas István újságírót Szentendrére. A ferences gimnázium pincéjében Lovasnak a médiáról kellett volna előadást tartania, azonban inkább a jövő évi választás és – az általa biztosnak tartott – jobboldali győzelem esetén végrehajtandó teljes "tisztítás" volt a témája. A jobboldali médiagurut ámulattal hallgatta a majd félezres publikum, köztük a környékbeli papság prominensei. Egy-egy komcsizós poénnál derűsen reagált az idős emberekből és fiatalokból álló közönség. Jellemző kép: előttem egy tizennégy év körüli fiú szüleivel, a pólóján "TRIANON: Igazságot Magyarországnak – 1920. jún. 4." felirattal.



Lovas István egy budai rendezvényen. Nyelvmágia Fotó: Somorjai 

Lovas köszöntőjében elmondta, hogy a Fidelitasra azért van szüksége a hazának, mert értékes programokat kínál a jobboldali ifjúságnak. Beszédét egy holland lap idézetével kezdte, mely szerint a magyarok nem szeretik az afgánokat. Ezt az információt Kőszeg Ferenctől származtatja, aki – szerinte legalábbis – "magyarországi médiatálib", és "ő nem magyar ember, hanem magyarországi ember, aki Soros és az ENSZ pénzén működve a saját országát mocskolja". E rövid hangolás után Lovas rátért a 2002-es választási eredményekre, szerinte "egyértelmű, hogy a Fidesz nyeri a választásokat, csak az a kérdés, hogy milyen százalékban". 

A közönségnek jóleső jóslat után a Fidesz-propagandistává átszellemülő Lovas a "győzelem" esetére legfontosabbnak tartott intézkedések közé sorolta, hogy először a Honvédelmi Minisztériumot kell kipucolni a "Horn- és Pető-féle aparatcsikoktól". A részletekre is figyelő újságíró ezután a Martonyi-féle külügy megújult honlapjára hívta fel a figyelmet, mellyel – annak ellenére, hogy az Fidesz-vezetés? – hallhatóan nem volt elégedett. Eszerint: jó, hogy megújult, de felháborító és igazságtalan, hogy a Horthy-rendszert rezsimnek nevezik rajta, míg a Kádár-érát rendszernek. Ha már a külügyeknél tartunk, a közel-keleti események is szóba kerültek. Lovas dimenzióváltása szerint ezt hallhattuk: Sztálin és Hitler egyértelműen beszélt a néphez, és Oszama bin Laden is ezt teszi. Itt hozzáfűzte: a magyar Külügyminisztériumban "Izrael egy védett állat", aki az ENSZ-határozatokat nem hajtja végre. Pedig: "Ki kellene vonulni neki!" Hozzátette, hogy "Oszama bin Laden is megmondta, a közel-keleti helyzetért Izrael a felelős, minden ember retteg, mert Izrael engedetlen."

Egy újabb és váratlan ugrással ismét Magyarországra jutottunk. (Lovas előadására jellemző, hogy minden logikai előzmény nélkül képes témát váltani. Most is ez történt.) A közönség ennek köszönhetően megtudhatta, hogy Lovas Bicskén lakik, ahol az egyik helyi lakos panaszkodott neki, hogy mikor náci indulókat hallgatott, valaki kihívta rá a rendőrséget, igaz, a rendőrök nem tudtak mit tenni, mert ezt nem tiltja senki. Egy költői kérdéssel folytatja Lovas: "ha a cigányok kivágják a fél erdőt, senki meg sem mozdul. Ez a szegény fiú miért nem hallgathat német katonai zenéket?" 

Ezt követően a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma következett. Lovas azt a burkolt célzást tette, hogy szerinte 2002 májusa után át lesz alakítva a kormányzati stílus, mert "van egy új pártnak is helye. Kellene egy párt, aki nem csak pofázik." Vélhetően Lovas az osztrák Zu Zeit cikkével "kacsintott" össze, amely azt állítja, hogy Csurka miniszter lesz. Az Orbán-kormányt leheletnyi bókkal is felérő kritikával illette: "Ez a kormány sokat beszélt, keveset cselekedett, de az érződik". Újabb és váratlan dimenziós ugrás után megtudjuk, hogy a Magyar Rádióban is tisztogatás lesz május után. Tudniillik Kondor Katalin csak ekkor tudja Bolgárékat "kinyomni".

Majd ismertette a hallgatókkal, hogy a Magyar Nemzet a második legnagyobb lap. Mindenki arcán elégedett mosoly tűnt fel, ezt fokozta, hogy megérkezett a meglepetés Járai Judit "közszolgálatis" újságírónő személyében. A derűs hangulatot megzavarta viszont egy naiv polgártárs, aki feltett egy kérdést: Miként lehet az, hogy tíz emberből kilenc csak a Sportfogadás miatt veszi meg a Magyar Nemzetet? Ha olyan sikeres az összevonás, akkor miért kérdezi az újságos, hogy elég csak a Sportfogadás, vagy az egész újság is kell? Mire fel beindult a tömeg: "Hol veszel te újságot? Nem is tudsz olvasni. Fogja be! Ne válaszolj rá! Ki maga?" A helyzeten csak rontott, hogy kiderült: a férfi – ahogy mondta magáról – liberális, és azért jött, hogy meghallgassa a másik oldalt is. A kielégítő válasz helyett csak kritikát és leszólást kapott. "A Postabankon keresztül 52 laphoz jutott a maga MSZP–SZDSZ kormánya, Isten nyugosztalja őket, és még van pofájuk vádolni a Magyar Nemzetet! – dörgött Lovas, majd hozzátette: – Volna mondanivalóm, amit e szent falak miatt nem mondok el, mert nem bírnák elhordozni." 

Ezt követően kérdések következtek, ami még nagyobb forrongást váltott ki. Egy hölgy kérdezte volna meg Lovast Vásárhelyi Mária ellen elvesztett peréről, de ekkor Lovassal elszaladt a ló. A kérdést sem engedte feltenni, heves tiltakozásba kezdett: "Maga egy hazug, egy igazi médiatálib, hogy mer ilyet állítani!" Egy idősebb hölgy felállt, hogy "hadd tegye fel a kérdését egyáltalán" az, akivel Lovas még mindig ordított. Az előadó ekkor odaszólt az idős hölgynek: "Ha nem tetszik, menjen ki innen!" Az idősebb néni erre megszégyenítve kiment. Lovas ezután a fiatalabb nőre újra ráordított, hogy álljon fel, majd közölte vele: "nem ellenem, hanem a Magyar Nemzet ellen nyert Vásárhelyi." 

A nő leülhetett. Lovas elszörnyedve feltett egy kérdést: "hogy lehet, hogy mindenhol megtalálhatók a vörösek?" A tálib sajtó újra szóba került. Lovas szerint ezt a "Sorosék bandája" támogatja, és mind hazug és gyűlölködő. "Azoktól venném el a pénzt, akiket a Soros Alapítvány támogat." Szerinte ugyanis "az ilyen hazug médiatálibok miatt támadják Magyarországot azzal, hogy antiszemita és rasszista."

Mindez a magát mérsékelt konzervatívnak titulált Fidelitas szervezésében, a "szeretet egyháza" képviselői, helyi klérusa jelenlétében hangzott el. Magyarország 2001.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!