hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megvert romák
Túlzott erőszakkal vádolják a rendőrőket

2001. 02. 17.
Nyomozást indít a Pest Megyei Főügyészség a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársaival szemben, mivel az ügyészség szerint alapos a gyanú, hogy egy múlt pénteki razzia során a "rendőrségi intézkedés szigora meghaladta a célszer? mértéket". A razzia során a rendőrség a Gödöllő melletti Bagon körözött bűnözőket keresett a falu romák lakta részében. A Roma Sajtóközpont információi szerint az intézkedés során a rendőrök brutálisan megvertek tizenhárom romát, akik közül többen egy temetés előtti virrasztáson vettek részt. Lakatos Istvánt (balra) elő sem állították. Mégis megverték? Fotó: Somorjai L.

Dr. Papp György, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy Bag községben az utóbbi időben elszaporodtak a betöréses lopások, melyek során hétvégi házakat fosztottak ki, több mint tízmillió forintos kárt okozva ezzel. A razzia során a feltételezett tetteseket akarták letartóztatni, mivel arra számítottak, hogy azok megjelennek majd a virrasztáson. A kapitány a Heteknek elismerte, hogy ártatlan embereket is atrocitások értek, de ő ezt azzal magyarázta, hogy megpróbálták a rendőrséget megakadályozni a munkában. 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke értetlenségét fejezte ki lapunknak. Nem érti, hogy a rendőrök akadályozásával szemben miért kellett szó szerint kidobni egy nőt a lakásából, ajtókat berúgni, autókat rongálni, gyermekeket bántalmazni, és az egész telepet megfélemlíteni indokolatlan és brutális tettekkel. Horváth Aladár szerint nevetséges az a vád, hogy a razzia során előállított személyek több milliós rablások tettesei lennének, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az akcióban részt vett az az aszódi őrsparancsnok, aki ellen egy korábbi ügyben agresszív fellépése miatt eljárás folyik. Horváth a romák beszámolójából úgy értesült, hogy az említett őrsparancsnok aktívan részt vett az akcióban. Papp György ugyan elismerte, hogy az aszódi parancsnok valóban jelen volt, mivel ő a terület felelőse, de szerinte nem vett részt az akcióban. 

Jelen pillanatban az sem világos, hogy hány rendőr hajtotta végre a razziát Bag községben, a hivatalos adatok szerint huszonegy rendőr és hét polgárőr. A sértett romák szerint viszont körülbelül hetven-nyolcvan rendőr volt jelen. 

Az áldozatok lapunknak a helyszínen elmondták, hogy a rendőrök értéktárgyakat és készpénzt is eltulajdonítottak, és gyerekeket is megrugdostak. Az eset után a telepen az érintettek több napig aludni sem tudtak, annyira meg voltak félemlítve. Elmondták, hogy tudomásuk volt arról, hogy a környéken az egyik család tagját keresik a rendőrök, de nem értik, hogy miért nem lehetett az előállítást csak a körözött személyek elfogására korlátozni.

Az eset nagyon rossz pillanatban történt: az Egyesült Államok kongresszusának keretein belül működő Helsinki Bizottság munkatársai ugyanis a héten folytattak megbeszélést romaügyben Jeszenszky Gézával, Magyarország washingtoni nagykövetével. A bizottság felhívta a nagykövet figyelmét arra, hogy aggodalommal tölti el őket a cigányellenes erőszak és a rendőrség cigányokkal szembeni előítéleten alapuló magatartása. Mindemellett a bizottság tagjai Orbán Viktor romákat illető nézeteit is nyugtalanítónak tartják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!