hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ötmillió éhes szempár
Csak a vallásos szósz nem ízlett

2000. 12. 30.
A karácsonyi ünnepek alatt csúcsidőben olykor az ország népességének a fele is letelepedett a televízió elé. A tavalyi időszakhoz hasonlóan a kereskedelmi csatornák uralták a médiapiacot, sőt, nézettségi arányuk a tavalyi 80 százalékról 87-re növekedett (Hetek, 2000. január 8., "Még nem értük el…"). Idén azonban a megszüntetett TV3 már nem oszto(zo)tt (se nem szorzott) a versenyben. A december 23-tól 26-ig tartó időszak összesített adatai szerint az RTL Klub 45,9 százalékos előnyt szerzett versenytársa, a TV2 34,5 százalékú közönségarányához képest a 18–49 éves "fogyasztók" körében. A közszolgálati m1 és m2 összesen 6,5 százalék átlagos nézettségaránnyal "büszkélkedhet" (m1: 5,3 százalék, m2: 1,2 százalék). Az összlakosság, azaz a 4 éves kornál idősebb teljes népesség között végzett felmérés adatai ekképp módosultak: RTL Klub – 40,6 százalék, TV2 – 35,8 százalék, m1 – 8,9 százalék, m2 – 1,3 százalék. Ezt az eredményt az 50 évesnél idősebb tévénézők eltérő ízlésvilága magyarázhatja.



Forrás: AGB Hungary (kattintson a képre)

A rekordot karácsony másnapja, december 25-e jelentette. A délutáni órákban a TV2-n a Beethoven cím? amerikai családi vígjátékra mintegy 2-2,5 millióan voltak kíváncsiak, utána azonban a rivális kereskedelmi csatorna átvette a vezetést. A Legyél te is milliomos! (RTL Klub) cím? vetélkedő műsor diák résztvevőinek, illetve a Reszkessetek betörők cím? amerikai filmvígjáték (RTL Klub) gyermek főhősének az ország egyharmada drukkolt (a film vége felé pedig már több mint 3,5 millió néző). Eközben A Megfeszített cím? millenniumi rockoperára, illetve a Millenniumi mesékre az m1-en mintegy 200-300 ezren voltak kíváncsiak. A Mária, Jézus anyja cím? olasz tévéfilm hívei csak lassacskán érték el az átlag 500 ezres nézőszámot, Verdi Traviátája alatt pedig az m1-es csatornán lassacskán szinte teljesen elfogyatkoztak a nézők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!