hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megtámadott pszichiáterek

1999. 10. 09.
"Pszichológiai kényszerbeszállítás – önnel is megtörténhet?" címmel tartott sajtótájékoztatót Budapesten a szcientológusok által alapított Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnevezés? szervezet. Mint azt szóróanyagukban közzétették, az amerikai alapítású CCHR (Citizens Commission on Human Rights) célja, hogy "kivizsgálja és feltárja a pszichiáterek által elkövetett visszaéléseket, és így megvédje az egyéneket és azok emberi jogait ezektől a visszaélésektől." Példának okaért a rendezvényen bemutatták Gy. Zoltánt, aki elmondta: depresszióját az orvosok a Xanax nev? gyógyszerrel kezelték, amely olyan erős gyógyszerfüggést hozott létre nála, hogy csak hosszú évek után tudott tőle megszabadulni. Végh Péter, az alapítvány magyarországi elnöke szerint ez csak egyetlen kiragadott eset a sok hasonló példa közül. Ezért az alapítvány ellenez minden olyan kezelést, amely a gyógyszeres terápia kizárólagosságára épít. Az elnök véleménye szerint a gyógyszeres kezelés haszonélvezői elsősorban a gyógyszergyárak, és a gyógyszerfüggőségből is ők húznak hasznot. A gyógyszergyáraknak természetesen van gazdasági érdeke a gyógyszerek forgalmazásában – fejtette ki lapunknak Veér András, az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézet főigazgatója –, ez az érdek azonban a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy minél tökéletesebb gyógyszereket fejlesszenek ki. A Xanax manapság a legmodernebb szorongáscsökkentő gyógyszer, a világon mindenütt használják. Függőséget pedig még a kávé is okozhat, ha az ember vakon hisz benne – mondta a főigazgató. Ő úgy látja, hogy a fent említett alapítvány elsősorban nem az emberi jogokért harcol, hanem a pszichiátria szakembereit támadja, és az orvost úgy állítja be, mint a betegek "elnyomóit". Szerinte a CCHR magyarországi szervezete a betegeket csupán eszközként használja fel céljai elérése érdekében, azaz hogy az emberek ne orvosi kezelésnek vessék alá magukat, hanem helyette a Church of Scientology (Szcientológia Egyház) speciális tanfolyamait látogassák.

A cikkben említett alapítvány a Hetekhez három bejelentés rövid történetét
küldte el. A kisvárdai V.B.K. gyerekszülés után babaklubot akart életre hívni, s
ezt elújságolta sógornőjének, aki ezt követően egy doktornő segítségével
elcsalta a kórházba, ahol azt mondták neki: bent kell maradnia pihenni. A gyermekét átvitték
a gyermekosztályra, őt magát pedig egy másik kórházba, ahol Seduxennel injekciózták.
Hosszas gyógyszeres kezelés után engedték ki. A másik eset B. M. pszichiátriai
dolgozóval történt, aki elmondása szerint egyik munkanapján kolléganői rábeszélésére
injekciós nyugtatót kapott. Másfél nap múlva ébredt. Átszállították egy másik kórházba,
ahol 6 napot töltött. Állítja: megalázták. Arról számolt be, hogy a pszichiátrián
nincsenek megfelelő szakápolók, a betegeket megkülönböztetik aszerint, hogy ki
mennyi pénzt ad. Emellett elveszik az ápolók a betegek pénzét, és visszaélnek az
emberi jogaikkal. Harmadik esetben egy hölgy írta le nagybátyja történetét.
Nevezetesen azt, hogy a piszichiátrián embertelenül bántak a férfivel, aki meg is
halt a kórházban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!