hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beteg, aki nem szélsőliberális?
Mészáros István László publicisztikája

2018. 02. 01.
Betegség jele a hagyományos értékek védelme és a népképviselet a szélsőliberális emberi jogvédők szerint. Ezt a nézetet propagálja hét kelet-európai jogvédő szervezet napokban bemutatott közös esettanulmánya a horvát, lengyel, magyar és szerb „illiberális” politikai rendszerek „természetrajzáról,” ami azzal a céllal született, hogy „hatékonyabbá tegyék az ellenállást és a demokratikus értékek védelmét Európában”.

A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában című hatvanoldalas tanulmány magyar részét a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért Alapítvány jegyzi. A dokumentum szerint aláássa a jogállamot a „hagyományos értékek és a nemzeti értékek támogatása a többség nevében”, hiszen azokból a nők, kisebbségek és kiszolgáltatott csoportok hátránya következik. Ezért zsarnoki tett a hagyományosan gondolkodó „parlamenti többségek felhasználása arra, hogy alkotmánymódosításokat és törvényeket (!) fogadjanak el”.

A szerzők példákkal is illusztrálni igyekeznek a „többség zsarnokságát.” Mint írják „az új magyar alkotmány egy olyan elvet tartalmaz, amely az életet a fogantatás pillanatától védi, és kijelenti, hogy a házasság csak férfi és nő között jöhet létre.” A látlelet drámaiságát fokozza, hogy az új magyar Polgári Törvénykönyv „nem tartalmazza az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, amelyet külön törvényben szabályoznak, és amely így nem tartozik a »család« fogalma alá. Az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát 2009-ben ismerték el, és azóta részesülnek jogokban és juttatásokban. Ezek az alkotmányos és jogszabályi módosítások azonban elzárták az utat az azonos neműek házasságával kapcsolatos minden további vita előtt.”

A tanulmány szerint mindezek egy progresszív folyamatot tartóztatnak fel. Mint írják: „A nemi sztereotípiák, a nők és férfiak szerepével kapcsolatos hagyományos álláspontok, továbbá a homofób attitűdök hosszú időn át uralkodóak voltak a régióban, de az utóbbi években jelentős előrehaladás történt a mentalitás és a közvélemény alakítása (!) terén. E tekintetben a „hagyományos értékek” támogatása, ahol arra sor kerül, jelentős visszalépést jelent.” Ezért kifogásolják azt is, hogy – Szerbia kivételével – „a keresztény vallás és a hagyományos értékek népszerűsítése zajlik az iskolákban.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!