hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baloldal a gödörben - Gyurcsány kivégzi az MSZP-t?

2017. 10. 26.
Kétezerkilenc tavaszán Gyurcsány Ferenc viharos, sok tekintetben megalázó körülmények között távozott a kormányfői szék után az MSZP elnöki tisztségéből is. Pártja kihátrált a kényelmetlenné váló 2006-os győztes mögül, akit a Jókai utcai MSZP-székház előtt dühös tüntetők le is köptek bukása napján.

A szocialisták zavartan néztek félre, amikor szóba került néhány éve még bálványozott vezetőjük, igyekeztek úgy tenni, mintha semmi közük nem lett volna ahhoz, ami 2004 és 2009 között történt Magyarországon.

A 2010-es választási vereséget követően Gyurcsány eredménytelenül próbálta meg visszaszerezni az irányítást az MSZP-ben; végül Mesterházy Attila 2011 őszén kiszorította őt és támogatóit a szocialista pártból.

Aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: Gyurcsány legkésőbb ekkortól, de leg­inkább 2009-es bukása óta arra várt, ami most, 2017-ben bekövetkezett – vagyis az MSZP összeomlására. 2013 őszén-telén még csak annyira futotta az erejéből, hogy elszánt – ellenfelei szerint fanatikus – támogatóival felkapaszkodjon az eredetileg nélküle tető alá hozott ellenzéki összefogás listájára, átmentve ezzel a Demokratikus Koalíciót a 2014 utáni ciklusra – ráadásul egy olyan konstrukcióban, amelynek előre borítékolható bukásáért nem Gyurcsány, hanem a baloldal akkor legerősebb pártjának, az MSZP-nek az elnöke, Mesterházy Attila vitte el a balhét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!