hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy vulkán tetején ülünk

2017. 06. 08.
„Mindez már senkit sem lepett meg igazán, hiszen az uralkodó állapotok természetesen ugyanúgy éreztették hatásukat a vasúti közlekedésben, mint bármi másban…” (Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája)

Figyeljünk csak Áder Jánosra, nagyon fontos dolgokat mondott : „Azonban az elmúlt hónapok politikai közbeszédét figyelve úgy gondoltam, inkább a ránk váró egy évről szólok.

Meggyőződésem, ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden – akár csak hallgatólagos – megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk. Közbeszédünk színvonala az utóbbi időben drámai mértékben romlott. Itt és most mindezért nem akarom porciózni a felelősséget. De a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb. Nem érdemes méricskélni, ki kezdte előbb, ki volt először a durvább, ki lépett át először egy határvonalat. Közös a felelősségünk a közbeszéd jelen állapotáért. Közös a felelősségünk a hogyan továbbért. Egy év van még a választásokig, a választópolgárok többsége biztosan nem akar ez idő alatt egy kitörésre készülő vulkán tetején élni.”

A beszéd május nyolcadikán hangzott el, amikor Áder megkezdte második elnöki ciklusát. Politikus pályájának eddigi legfontosabb beszéde, szerintem. Az elhangzottak időszerűségét szemléletesen bemutatja egy-két friss botrány. Bayer Zsolt egy rádióban dühült egy jót: „Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a Parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. (...) Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat.” Bayer a felháborodás hatására blogján elfogadta a TASZ képviselőinek invitálását egy közös kávézásra, a tervek szerint az eseményre jövő hétfőn kerül sor. Egy másik esetben veréssel fenyegette meg Szilágyi György jobbikos képviselő Dömötör Csaba államtitkárt  az Országgyűlésben, Bayerhez hasonló  stílusban (amit el is ismert egy bocsánatkérésnek kinevezett szövegben).  A Facebook nyilvános bejegyzésében az ismert liberális publicista konzervatív kollégáira mondja: „rohadjatok meg… rohadjatok meg” (ebből nem lett botrány).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!