hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs idő

2013. 02. 28.
Az LMP-ből minap kivált platform Párbeszéd Magyarországért néven párttá alakult. Frissen megválasztott elnökségének három prominense arról beszél az egyik tévéműsorban, hogy most merre tovább, milyen lépéseket akarnak tenni az ellenzéki összefogás érdekében – hiszen, mint tudjuk, azért hagyták el a Lehet Más a Politika Schiffer András vezette másik szárnyát, mert az megtagadta a szövetségkötés minden formáját. Jávor Benedek és társai viszont úgy ítélik meg, hogy amelyik politikai erő az adott helyzetben kormányváltásra készül – vagyis elsőrendű célja a választási győzelem –, annak tudomásul kell vennie a más ellenzéki alakulatokkal vállalandó együttműködés kényszerét.

Idáig rendben is volnánk; a szándék deklarálása világos. Akkor válik zavarossá a beszélgetés, amikor a címszavak konkrét tartalmát próbálják megfogalmazni. Mert kiderül, hogy a Párbeszéd Magyarországért vezetői mindmáig sem tisztázták, mit értenek együttműködésen, összefogáson avagy szövetségen. A szocialistákat leginkább elkerülni szeretnék, s bár az Együtt 2014-gyel ugyan tárgyalásokat kezdenek, de nem óhajtanak belépni a választási mozgalomba, noha – mint mondják – a Millával és a Szolidaritással korábban is volt már kapcsolatuk, és persze szándékukban állt a közös fellépés. Vagyis a diskurzus mindinkább egy kevéssé sikerült kabaré­tréfára hasonlít; a résztvevők váltig bizonygatják, hogy lényegében fogalmuk sincs arról, miként valósítsák meg azt, amit egyébként oly nagyon akarnak.

Ez a látlelet más alkalommal és más ellenzéki szereplőkkel is mind gyakrabban kirajzolódik az Orbán-rezsim leváltásában érdekelt, ám mind tanácstalanabb nézők előtt, akik egyre döbbentebben, fokozódó keserűséggel figyelik, miféle meccset játszanak egymással az állítólag kormánybuktatásra készülő szervezetek. Mert az MSZP kivételével mind­­ahányan azt tartják a legfontosabbnak, hogy leendő szövetségeseiket kritizálják. Hogy rendre kifejtsék, milyen morális és szakmai fenntartásaik vannak, hogy a másik mitől elfogadhatatlan számukra, illetve miféle „megújulást” várnak el tőle.

Persze, az egymástól ekként ódzkodó, ugyanakkor partnerségre ítélt politikusok nem mulaszt­ják el megmagyarázni potenciális választóiknak, men­n­y­ire fontosnak tartják nyilvánvaló ellentéteik minél korábbi tisztázását, mondván, ha azokat most a szőnyeg alá söpörnék, éppen a remélt választási győzelem után esedékes kormányzati munka válna lehetetlenné. Intő példaként a néhai Radicova-kormány gyors bukására szoktak hivatkozni: miután az a szlovák koalíció Fico eltávolításán kívül semmiben nem tudott megegyezni, törvényszerűen esett szét, és segítette vissza ellenfelét a hatalomba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!