hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olajat a tűzre

2013. 01. 13.
Mi is történt? Történt egy borzalmas bűncselekmény. A bűntett egyben egy súlyos társadalmi probléma része is. Nagy társadalmi feszültségek vannak ebben a problémában, ez már eleve egy nagy tűz. Erre a tűzre a késelés maga is öntött egy kanna benzint, és az is, hogy az egyik megtalált elkövetőt börtön helyett először javító-nevelő intézetbe vitték. Ekkor lépett a színre Bayer Zsolt, aki a már eleve nagy lánggal égő tüzet úgy akarta eloltani, hogy ráöntött két-három hordó benzint. Amikor rájött, hogy csak nagyobb lett a tűz, egy-két nap múlva elővette tűzoltó készletét: egy homokozóvödröt, és ezzel kezdte a vizet hordani. Most már vizet. A benzineshordó és a vödör: egy-egy cikk.

Mi volt a hordóban? A cikk fő állítása és a vége: „A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. … Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!” Nem igazán egy probléma­-orientált és higgadt érvelés. Nem kis rész, hanem a „jelentős rész” itt a lényeg.

A vödör-cikk egy pár nap múlva született, ebben elmagyarázza, hogy nem úgy gondolta, mint ahogy írta. Próbálja menteni a menthetetlent: „Nem akar itt senki likvidálni sem cigányt, sem zsidót, sem feketét, sem arabot, sem senkit. S ha valaki likvidálni akarna, jómagam és a pártom állna elsőként ennek útjába, tetszik ez nektek, vagy sem, nem érdekel. De jó, ha tudjátok: ami van, fenntarthatatlan és robbanás előtt forrong.”

A forrongásban egyébként igaza van, épp ezért érthetetlen, hogy vajon az első cikkbe miért pakolta bele azt a hordónyi gyúanyagot. Azaz mégis érthető, Bayer meg is mondja a második cikkben: „Azért, hogy ne a Jobbik tematizálja ezt az egész kérdéskört a maga bornírtságával.” Persze, kellenek az  ilyen médiaügyi mesterkedések, tematizálni kell, a Jobbiktól terepet hódítani. De kérdem én (is): nem lehetett volna tematizálni a második cikk hangnemében? Tematizálni csak úgy lehet, hogy a lobogó tűzre egy kanna benzint öntünk? És most, hogy már nem a Jobbik tematizál (néhány hétig), akkor mi van? Ha már megint a Jobbik lesz előnyben, akkor újabb ilyet kell írni nemes versenyben a kurucinfóval?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!