hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Édentől a betlehemi hajnalig
Magyar írók történetei a Bibliából

2011. 12. 23.
Karcsú, kecses kötet jelent meg a karácsonyi könyvpiacon Kőrössi P. József értő szerkesztésében Bibliai történetek címmel magyar írók elbeszéléseiből. A klasszikus magyar irodalom megjele­nítésében a Tóra és az Újtestamentum történeteinek sora tűnik elő. A tematikus csoportosítás ötletes és pontos.

Megjelenik az Éden elvesztése, nem is akármilyen interpretációban. Karinthy Frigyes az első ember első csókját ábrázolta, a vad szerelmet, az első csókot Ádám és Éva között. S talán az ő sokat idézett, de talán keveset olvasott novellája, a Barabbás a kötet másik fényessége. A feltámadott Jézus megkeresi azokat, akik elveszejtették. Szelíd szóval ösztönzi őket, hogy ismételten vonuljanak Pilátus háza elé. Ezúttal ne Barabbás felmentését kérjék, hanem a Názáreti nevét visszhangozzák. Egyébként Barabbás, a gonosztevő ott lakomázik Pilátussal. Megkínozta, kirabolta, meggyalázta azokat, akik az ő elbocsájtását követelték. S most, íme, a tömeg hangja együtt Barabbás nevét mondja, s újra halálra ítélik Jézust.

Karinthy itt nemcsak a bibliai történetet meséli el, hanem az evangéliumi történet örvén az egyén és a tömeg különös kapcsolatát elemzi. Mivé lesz a sok ember együtt, milyen más törvényeknek engedelmeskedik, erről szól a példázat.

Ugyanilyen keserűség szól Kosztolányiból, amikor Káin alakját idézi fel. Ábel megölésével Káin fiai sokasodnak. A gyilkos lemoshatja a vérfoltot, gyarapodik. Káin százéves korában is olyan volt - írja Kosztolányi -, mint a cserfa, szálegyenes. Életére visszatekintve azt szépnek és tökéletesnek találta. Eszébe sem jutott, hogy gyilkosság révén jutott hatalomhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!