hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2011. november 18-ai számunkban írták

2011. 11. 24.
Vízbe fojtott újrakeresztelők

Szeretném felhívni a figyelmüket a Sueddeutsche.de portálon megjelent írásra, amely szorosan kapcsolódik a keresztényüldözésről szóló sorozatukhoz. Kálvin János és Luther Márton, úgy tűnik, nemcsak a Biblia lefordításában jeleskedtek, de hozzájárultak ahhoz is, hogy az analfabétizmus visszaszoruljon. Céljuk az volt, hogy minél több honfitársuk tanuljon meg írni és olvasni, így téve lehetővé azt, hogy maguk is olvashassák a Szentírást.

Ennek a folyamatnak egy „mellékhatásaként" a protestánsok körében magasabb képzettségi szint is kezdett kialakulni, többen kezdtek iparral foglalkozni, és kevesebben maradtak a földművelésnél. Az iparosodás viszont magasabb jövedelmet tett lehetővé, mint a katolikusok számára.

Sascha O. Becker, a Warwicki Egyetem professzora, a Coventryben található Globális Ökonómia Kutató Intézet helyettes vezetője egy tanulmányban foglalta össze, hogy a protestáns munkamorál és a katolikus területek korábbi képzettségi elmaradottsága összefüggésben lehet a jelenlegi gazdasági válsággal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!