hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sztálinizmus egyházi hetilapban

2002. 06. 09.
A választások után az Új Ember katolikus hitbuzgalmi hetilapban egy papi szerző, Goják János helyzetértékelést közölt. Nem titkolta, hogy az eredményt kedvezőtlennek tartja, de próbálta megnyugtatni a híveket: talán nem lesz ártalmas a szocialista kormány. Ha – tette hozzá – olyan módon politizál, "ahogy a szociáldemokrácia tette hajdanában", nem pedig úgy, ahogyan ma Nyugaton teszi a legtöbb szociáldemokrata párt, "amely behódolt a nagytőkének". Nagyon meglepő beszéd, tulajdonképpen bolsevik gondolkodás. 

Az ötvenes években ezt a kétféle megítélést verte az emberek fejébe az ideológiai "oktatás". A klasszikus szociáldemokráciát a kommunista párt elődjeként dicsérte, hiszen vele volt egy törzse, csak aztán a bernsteini reform, majd Lenin fellépése után szakadt ketté a munkásmozgalom, és lett a civilizált szárny a kommunista átkozódás tárgya. A sztálinizmus árulóként, a legnagyobb ellenségként üldözte a szociáldemokratákat, kezébe került vezetőit, híveit börtönbe zárták, kivégezték – vagy agyonverték az ÁVH-s legények. Az "eszmei" indok az volt, hogy a szociáldemokrácia behódolt a burzsoáziának. Milyen különös, hogy ugyanezt a vádat most egy katolikus paptól hallhattuk…

Hasonló értelm? megjegyzést tett a távozó miniszterelnök: az új kormánnyal szerinte a nagytőke és a pénzvilág került hatalomra. (Eddig sem volt jobbágysorban…) Ez is kommunista tantétel adaptálása, az egykori szemináriumi anyag szerint a liberalizmus és "a burzsoázia szolgálatába szegődött, munkásáruló" szociáldemokrata párt, általában az egész nyugati, polgári demokrácia a nagytőke és a pénzvilág politikai fedezéke. Orbán Viktor kijelentése mögött azonban szélesebb az "eszmei" háttér, mint az Új Emberé mögött: amit ő mondott, azt régebben nemcsak a kommunisták hirdették, hanem a nyilasok és a minden rend?-rangú nácik is. Az exminiszterelnök valószínűleg azt feltételezte, hogy a hazai társadalomban mindkét ideológiai örökségre van vevő, ezért tömeghatást lehet velük elérni.

Leváltott vezetőink jól megtanulták a marxizmus– leninizmust az iskolában meg az egyetemen. Feltételezhetően jobban ismerik a fontos marxista műveket, például az SZKP történetét, mint nemzeti irodalmunkat. Az ő dolguk, de minket ne untassanak avítt ideológiákkal.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!