hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogamzásgátlás és az anya egészsége

"Az anya egészsége a legfontosabb" cím? cikkük (Az anya egészsége a legfontosabb Hetek, 2001. május 5.) a fogamzásgátlás különböző módszereit értékelte. Szakmai véleményem szerint a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban közölt információk részben idejétmúltak. Amiket a cikk szerzője állított a tablettákról, talán a húsz évvel ezelőtt forgalomban levő készítményekre voltak igazak. 

Hozzáteszem, a célom nem az, hogy mindenképpen kiálljak a tabletták elsődlegessége mellett, csak az, hogy ezek a gyógyszerek megfelelően legyenek értékelve.

A ma forgalomban lévő fogamzásgátlóknak, ha előírásszerűen használják őket, bizonyítottan az elsődleges hatásuk az ovuláció (a petesejt kilökődése) gátlása. A további hatásoknak (nyálkahártya-degeneráció, azaz a beágyazódás gátlása) akkor lesz jelentőségük, ha az ovuláció mégis megtörténik (szedési hiba, elfelejtett tabletta miatt). Ezenkívül olyan alacsony hormontartalomról van szó ezeknél a készítményeknél, amely nem avatkozik be durván a szervezet élettani működéseibe. Természetesen vannak olyan nők, akiknek egészségügyi okok miatt abszolút ellenjavallt a fogamzásgátlók szedése, de a nagy többség éveken keresztül nyugodtan szedheti. A megfelelő tabletta kiválasztásán van a hangsúly. Úgy gondolom, hogy azt a biztonságot, amit a fogamzásgátlóknál leírtak, óvszeres védekezéssel is el lehet érni, csak az alkalmazási hibákból adódóan ennél a módszernél gyakrabban fordul elő nem tervezett terhesség. 

dr. K. A.

(név a szerkesztőségben)


A fenti cikkel kapcsolatban több kérdést és visszajelzést kaptunk, ezért a fogamzásgátlás és az egészség témájára a jövőben még visszatérünk. 

- A szerk.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!