hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horvát döntés után: mi lesz a devizahitelekkel?
A horvátok ezt is megcsinálták

2018. 07. 19.
Miközben Horvátországban 120 ezer devizahiteles kaphat vissza fejenként sokmillió forintnyi pénzt a bankoktól, hazánkban még mindig többszázezer egykori devizahitelest fenyeget az otthonvesztés réme. Pedig bizonyos állítások szerint a probléma lényegében megszűnt.

A négymilliós lélekszámú Horvátországban nem csak a foci világbajnokságon elért ezüstérem miatt boldogok az emberek: a döntő mérkőzés előtt három nappal az is kiderült, hogy 120 ezer devizahiteles kaphat vissza jelentős összeget a bankoktól. Több éves persorozat után múlt hét csütörtökön a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú hiteleket, mert úgy ítélte meg, hogy 2004 és 2008 között a bankok nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról, és ezzel megsértették a kollektív érdekeket és a hitelfelvevők jogait.

A döntés értelmében 120 ezer horvát adós kaphatja vissza a hitelei után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. Az első hírek még arról szóltak, hogy a bankoknak több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forint) kell megtéríteniük ügyfeleiknek, pár nappal később már összesen 15 milliárd kunáról hallhattunk. Fejenként tehát – átlagosan – 4-5 millió forintnyi összeg jár vissza, igaz, a bajba jutott adósoknak egyenként kell pert kezdeményeznie.

A magyar helyzet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!