hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugati munka keleti stílusban
Ügyeskedésben él tovább a szocializmus

2016. 08. 18.
A nyugat-európai álláspiac megnyitása óta többnyire a magyar munkavállalók példaértékű helytállásáról és profi munkájáról szólt a hazai sajtó. Mindezt teljes joggal. Ám a munkába apait-anyait beleadó honfitársainkon kívül azért akadnak a kivételt erősítő szabályok is. Rendhagyó válogatásunk ezúttal a Nyugaton is keleti stílusban dolgozókról szól – ők viszont egyáltalán nem követendő példaként szerepelnek az összeállításban, inkább meghaladni való viselkedési mintaként.

Ildikó például több mint 5 éve él Ausztriában. Pedagógusként helyezkedett el a „sógoroknál”. Németet tanít – ám munkavégzés közben sokszor kerül kapcsolatba az ugyancsak kint dolgozó magyarokkal. A honfitársainkról szerzett tapasztalatai elég vegyesek.

„Ahogy én látom, azért a magyarok többsége nagyon jól be tud illeszkedni a nyugat-európai munkastílusba. Sokan tényleg lelkiismeretesen, kőkeményen, becsületesen dolgoznak, és soha nem akarnának érdemtelenül előnyökhöz jutni. De még mindig belefutok időnként olyanokba, akik nem nagyon akarják levetkőzni a vitatható kelet-európai stílust. Ők ilyenkor nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire életrevalók és ügyesek. Például azért, mert sikerült maguknak valamilyen bejelentett ausztriai lakcímet kiügyeskedni, hogy hozzájuthassanak bizonyos szociális juttatásokhoz. De eközben egyébként a határ túloldalán, Magyarországon élnek és eszük ágában sincs tényleg Ausztriába költözni.”

A másik, jellemzően gyakran trükköző csoport az építőipari vállalkozóké. „Ők azok, akik közül sokan úgy folytatják, mint otthon, mintha mi sem történt volna. Például trükköznek az alkalmazottak bejelentésekor és csak részmunkaidőt vesznek náluk figyelembe” – meséli Ildikó, hozzátéve: mivel többségük évtizedek óta Ausztriában épít egzisztenciát, nem is annyira anyagi megfontolásból – sokkal inkább mentalitásbeli okokból, megszokásból intézik a dolgokat úgy, ahogy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!