hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekek pénzügyi nevelése
Sok kicsi sokra menne vele

2016. 03. 17.
Kezdd korán, beszélj róla minél többet, és csípj nyakon a témában minden tanítható és szemléletes pillanatot! Nos, a szülők épp a fentiek elmulasztásával tudják vakvágányra terelni gyermekeik pénzügyi nevelését. Ami nagy kár: hiszen a korán lefektetett alapokkal a pénzzel ügyesen bánni tudó, egyszersmind lehető­sé­gek­ben bővölködő és sikeres felnőttek nevel­hetők – összegzik a témában a The Wall Street Journal (WSJ) szemnyitogató tippjei.

A patinás lap egyik melléklete ezúttal három pénzügyi szakember – Annamaria Lusardi, a George Washington University School of Business gazdasági- és könyvvizsgálói tanszékének vezetője, Ted Beck, az amerikai Nemzeti Pénzügyi és Oktatási Alapítvány elnöke, továbbá Nathan Dungan, a családok tudatos pénzügyi nevelését előmozdító SSS (Share Save Spend) Alapítvány vezetője – tippjeit összegezte a témában. A fen­ti szakértők úgy tartják: minél hamarabb ismerkednek meg a gyermekek közelebbről is a pénzzel, annál nagyobb az esélyük az anyagilag sikeres életre, és annál kevésbé lesznek ezen a területen megvezethetőek, becsaphatóak, manipulálhatóak.

Az első és egyik legfontosabb tanácsuk: ne legyen a pénz kérdése a családban kínos vagy tabutéma! „Egész egyszerűen beszélni kell a gyermekekkel a pénzről is! Annyi minden mást szóba hozunk előttük, de ez valahogy rendszerint kimarad a szórásból” – észlelte már sokszor Annamaria Lusardi. Érdemes tehát már a néhány éves kicsikkel a maguk szintjén megbeszélni, hogy mire való a pénz, hogy mit csinálunk, amikor épp takarékoskodunk, amikor bevásárolunk a boltban, vagy éppen kölcsön­­-adunk valakinek valamit. 8-10 évesen már ejthetünk szót a pénz és az idő összefüggéseiről is. Tinikorban így nincs is más hátra, mint előre! Azaz: irány a való élet és a reálszféra! Például egy néhány órás diákmunka képében, a nyári szünetben...

Fontos az is, hogy a gyermekek, később a fiatalok mindig a korukhoz illő módon, lehetőleg még a szülői házban kerüljenek kapcsolatba a pénzzel. Például: kisiskolásként legyen fix heti zsebpénzük (A WSJ cikke szerint ez  körülbelül 6 dollár, azaz úgy 2000 forint), majd egyetemista/főiskolás korukra növekedjen ez az összeg időarányosan – akár havi pár száz dollárra is! Mindenképp segíteni fogja a talpraesett hozzáállást és a magabiztos pénzkezelést, ha hosszabb időn át kell meghatározott, de limitált összegekkel gazdálkodniuk. Az önálló pénzkezelés egyben a döntések meghozatalára is ösztönzi majd a fiatalokat – olvasható az összeállításban.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!