hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adós, fizess! - Jelenleg 60 adófajta van Magyarországon

2016. 03. 24.
Túl sok adófajta van ma Magyarországon – állítják a lapunknak nyilatkozó adószakértők. Az elmúlt években a hazai adónemek száma lényegében stagnált, csakúgy, mint a legkritikusabb terület, a munkát terhelő adók mértéke is.

A hazai Jalsovszky Ügyvédi Iroda nemrég összeszámolta a hazánkban jelenleg fellelhető adófajtákat, és arra az eredményre jutott, hogy ma Magyarországon 60 tételt különböztethetünk meg. Ez pedig nagyjából meg is egyezik a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (MAKSZOE) számításaival – tudtuk meg Zara Lászlótól, az Egyesület nemrég újraválasztott elnökétől.

Az OECD megközelítése szerint adó az, amelyet kötelező befizetni, alapvetően nem szankcionális jellegű és kifejezett, dedikált ellenszolgáltatás nem jár érte. Tekintve azonban, hogy itthon több járulék esetében is eltörölték a befizetési plafont, a fentebb idézett Jalsovszky-féle statisztika ezeket is adóként vette számításba (mint például a pénzbeni egészségbiztosítási járulékot).

Ezeknél az adófajtáknál viszont érdemes megvizsgálni azt is, hogy melyik milyen súllyal vesz részt a központi adóbevételekben. Fehér Tamás adójogász az Iroda blogjában ezt írta: messze a legjelentősebb tétel az általános forgalmi adó, amely a központi adóbevételek 25 százalékát teszi ki, második (a tb-alapokba befolyó szociális hozzájárulási adót nem számítva) a személyi jövedelemadó 13,5 százalékkal, harmadik helyen pedig a jövedéki adó áll 7,8 százalékos részaránnyal. Így ez a három tétel adja az adóbevételek majdnem felét. Érdekesség viszont, hogy a társasági adó csak 3 százalékot, a pénzügyi tranzakciós illeték pedig mindössze 2 százalékot tesz ki az összes adóbevételből – áll az Iroda elemzésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!