hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bevándorlók Amerikában
Egyedül nem megy?

2016. 02. 25.
Az Amerikai Egyesült Államokban a bevándorlást támogatók és ellenzők aktuális vitájának középpontjában az áll, hogy vajon a bevándorlásból származó nemzetgazdasági megtakarítások vagy a terhelő központi kiadások a jelentősebbek. Meggyőző adatokat és statisztikákat természetesen mindkét oldal fel tud már mutatni – olvasható a The Wall Street Journal (WSJ) aktuális cikksorozatában.

Természetesen a bevándorlás politikai hatásairól is számos tanulmány készült az utóbbi időben. Tekintve, hogy a republikánusok részint a bevándorlást teszik felelőssé Amerika gazdasági problémái miatt, a demokraták pedig sikerrel állítják maguk mellé a letelepedett migránsokat, a téma a jelenlegi elnökválasztási kampány során is igen érzékeny.

Ám még a különböző politikai nézeteket valló közgazdászok is megegyeznek abban, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét jelentősen visszavetette, amikor Mexikóból és más határ menti országokból tömegesen megindult az (illegális) bevándorlás – legutóbb néhány évvel ezelőtt.  Mivel a bevándorlók általánosságban alacsonyabban képzettek, mint az amerikai állampolgárok, a bevándorlás a munkaerőpiacon speciális kínálatnövekedést okozott, és így az alacsonyabban képzett amerikai munkások jövedelme megközelítőleg 10 százalékkal csökkent – állítja elemzésében a Harvard egyik kutatója. Ez, ha kis mértékben is, de hozzájárult ahhoz, hogy az a bizonyos bérolló, azaz az alacsony képzettségűek és a középosztály jövedelme közötti különbség, tovább nyíljon.

A bevándorlást támogatók azonban hangsúlyozzák: a bevándorlók éveken keresztül több módon is segítették az ország gazdaságát. Először is, a hazai munkavállalók egy része például magasabb pozíciók­­ban helyezkedhetett el, míg a bevándorló munkavállalók oktatásán és egészségügyi költségein is sikerrel spórolt a kormány – írja a WSJ. További érv, hogy az olcsóbb bérek például az építőiparban olcsóbb kivitelezési költségekhez vezethettek. A cégek jobb árajánlatokat tehettek egy-egy új projekt megvalósítására, ami serkenthette az ipart, ami pedig (elméletben) új munkahelyeket is eredményezhetett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!