hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkábított dolgozók

2016. 01. 30.
Ingyenebéd, szundiszoba, tornaterem, mosoda, különbusz. A lista alapján sokan gondolhatják, hogy a tech-világ nagy nevű, divatos vállalatai - legyen az egy feltörekvő startup vagy akár egy óriási software cég - valóságos édeni körülményekkel várják a munkavállalókat. A The Economist friss cikke azonban most „a Paradicsom sötét oldalát" vizsgálja: az éjszakába nyúló túlórákat,a rengeteg stresszt, a kilátástalanságot, az elszigeteltséget és a kamu juttatásokat.

Való igaz, bizonyos cégeknél az alkalmazottak korlátlan mennyiséget fogyaszthatnak exkluzív szakácsok főztjeiből, napközben pedig akár „ejtőzhetnek” is egyet. Munka után eljárhatnak a cég saját edzőter­mébe, hogy az ingyenes jógaórákról már ne is beszéljünk. Nap végén a munkahelyi tisztítóba beadhatják a szennyest, majd a céges járattal egyenesen hazáig buszozhatnak. Igaz is, minek egyáltalán hazamenni, ha itt teljes ellátást kapnak?

A kérdés jogos. A technológiai iparág kétségkívül fantasztikus sikerekkel és felemelkedési lehetőségekkel kecsegteti már a pályakezdőket is. Ezt bizonyítja, hogy a negyven év alatti milliárdosok közel fele a technológia világában forgolódik. A kiemelkedő juttatások sem a véletlen műve, hiszen a technológiai vállalatok eredményessége hatalmas mértékben függ az alkalmazottaktól: ők jelentik lényegében a cég egyetlen, igazi erőforrását. Éppen ezért éles harc dúl a cégek között a dolgozókért, ami a 2000-es évek eleji digitális forradalom óta csak egyre intenzívebbé vált. A technológia robba­násszerű fejlődése átrajzolta a gazdasági erőviszonyokat, és olyan cégek váltak a világ vezető vállalataivá, mint a Google vagy a Facebook – írja a gazdasági hetilap. Ezek az óriások pedig úgy próbálják megszilárdítani gazdasági pozíciójukat, hogy komoly összegeket fektetnek kutatás-fejlesztésbe (K+F), és egyre több piacra próbálnak betörni.

A Google-nél jelenleg hatvanezren dolgoznak, vagyis az elmúlt öt évben 157 százalékkal nőtt a dolgozók létszáma. A kisebb startupok szintén mindent megtesznek, hogy magukhoz csábítsák a tehetséges szakembereket, de más iparágban tevékenykedő termelő cégek is egyre több programozót és informatikust alkalmaznak. Például a GM, a Ford, a Nissan és a Toyota már saját kutatóközpontot is létesített a Szilícium-völgyben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!