hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkerülhetetlen volt az összeomlás?
Az egykori Fed-elnök a 2008-as pénzügyi válságról

2015. 11. 05.
Csaknem két éve köszönt le az amerikai jegybank (Fed) elnöki posztjáról a Time magazin által 2009-ben az Év emberének választott Ben Bernanke, akinek szakmai befolyása és népszerűsége azóta is töretlen. A Financial Times (FT) most új könyve, a The Courage to Act: A Memoir of a Crisis and its Aftermath bemutatója alkalmából készített vele interjút.

Bernanke művének címe szabad fordításban: „Bátran cselekedni – Visszaemlékezés egy válságra és annak utóéletére”. Ezzel a 2008-as eseményekre utal, valamint – az „act” kifejezéssel és egy angol szójátékkal – a klasszikus törvényhozásra is, hogy miként irányította a központi bank a piaci folyamatokat. A Fed legfontosabb feladata ugyanis – derül ki a könyvből –, hogy „a lehető leggyorsabban és proaktívan cselekedjen egy válsághelyzetben, amikor a jogalkotási folyamat túl lassú”.

Mennyi időbe telt kihevernie, hogy el kellett hagynia a Fedet? – tette fel a kérdést az FT újságírója. „Úgy 24 órába” – vágta rá Ben Bernanke. „Amit akkor éreztem, arra a megkönnyebbülés talán kicsit erős kifejezés, de nagyon örültem annak, hogy újra civil életet élhetek. Természetesen folyamatosan nyomon követem, hogy mi történik a gazdaságban és a Fed háza táján, de már nem az én felelősségem, hogy a nehéz döntéseket meghozzam. Az valóban nagy teher volt.” Arra a kérdésre azonban, hogy szokott-e tanácsot adni az utódainak, egyértelmű nemmel felelt. „Megbízom bennük, biztos vagyok benne, hogy jó döntéseket hoznak majd. Nyolc éven keresztül voltam tagja a Kormányzótanácsnak, és ez idő alatt rengeteg nehéz döntést kellett meghoznom. Belefáradtam, most már semmilyen formában nem akarok részt venni a munkában.”

Ez nem meglepő. A válság óta ugyanis – mondhatni – divattá vált utálni a jegybankot és kifejezni a népharagot a pénzintézetek iránt. „Sajnálatos, de nem egyedi helyzet – mondja erre Bernanke. – Európai országokban mindig igyekeztek populista válaszokat adni a válságokra. Az Egyesült Államokban máshogy kezeljük a krízishelyzeteket.” Ám a kialakult ellenséges hangulat őt is aggasztja. „Mindent megtettem, hogy a munkásságunkat közelebb vigyem az emberekhez. Utólag visszanézve talán tudtam volna többet is tenni, de nagyon sok energiámat lekötötte a válságkezelés. Így csak azt tudom mondani, a népharag sajnos elkerülhetetlen és előre látható volt.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!