hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forintosítás, elszámolás , hitelezés
A pénzügyi kérdezz-felelek befejező része

2015. 04. 02.
A Hetek háromrészes sorozattal kíván segíteni olvasóinak a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás megértésében. Erdősi Éva pénzügyi szakértő sorozatunk befejező részében a devizahitelek elszámolásához, forintosításához kapcsolódó, eddig még nem tárgyalt eseményeket, új szabályozásokat veszi végig.

A felmondás szabályai
Az elszámolás megküldéséig a pénzintézet felmondhatja a szerződését, azonban a felmondás nem léphet hatályba, és azt követően is csak akkor, ha a felmondás feltételei az elszámolást követően is fennállnak. Ez azt jelenti az ön esetében, hogy a felmondás jogkövetkezményei (pl. követelés behajtása, fizetési meghagyás kibocsátására irányuló kérelem benyújtása, bírósági végrehajtás kezdeményezése stb.) nem alkalmazhatók az elszámolás megküldését követő napig. A felmondás tehát nem hatályosul, ha a felmondási feltételek az elszámolást követően már nem állnak fenn.

Peres eljárásokra vonatkozó szabályok
Ha ön korábban polgári peres eljárást kezdeményezett a kölcsönszerződése miatt a pénzügyi intézménnyel szemben, akkor jelen pillanatban semmi teendője nincs, mivel a bíróságok legkésőbb 2015. december 31-ig hivatalból elrendelték a – vonatkozó törvényhez kapcsolódó – folyamatban lévő perek felfüggesztését. Az eljárások folytatására az elszámolásnak az ön részére történő megküldését követően kerülhet sor.

Mikor kérheti a felfüggesztett peres eljárás folytatását?
Abban az esetben, ha önnek a korábban elindított polgári peres eljárásában az elszámoláson felül még van egyéb, az elszámolási törvény által nem rendezett igénye (pl. kártérítés, elmaradt haszon, egyéb költség, semmisség), kérheti a peres eljárás folytatását, egyéb esetben a pénzügyi intézmény kezdeményezi az eljárás folytatását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!