hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nők a világ tetején

2014. 11. 21.
A CNBC hírportál nemrég a világ, azon belül is a nők vagyoni helyzetével foglalkozott. Az általuk összegyűjtött felmérésekből kiderült, hogy annak a rekordméretű milliárdos populációnak, amelynek nem kevesebb mint 7,3 ezermilliárd dollár van a tulajdonában, 13 százaléka nő. Rövid utánajárással pedig az is hamar világossá válik, hogy habár többségük örökölt pénzzel gazdálkodik, vagyonuk az évek múlásával nemhogy csökken, de egyre gyarapodik.

A most ötvenkilenc éves, észak-amerikai Christy Walton a híres, 400-as Forbes listán a 6. díszes pozíciót tudhatja magáénak, „csekély” 38,7 milliárd dolláros vagyonával. Ez azért számít különlegességnek, mert bekerült a világ 10 leggazdagabb embere közé, maga mögé utasítva ezzel olyan kaliberű férfiakat, mint Mark Zuckerberg, a Facebook alapí­tója, vagy Larry Page a Google alapítója. Ő a néhai John Walton özvegye. Férje szanitécként szolgált a vietnami háborúban, majd hazatérve sok pénzt invesztált a First Solar nevű napenergiával foglalkozó cégbe, ami azóta rengeteg bevételt hozott a Walton családnak. Igazi vagyonukat azonban nem ennek a szerencsés befektetésnek köszönhetik: apósa, Sam Walton a Wal-Mart egyik alapítója. A családi vállalkozás 1962-ben indult, azóta már a világ első kiskereskedelmi hálózatává nőtte ki magát: 2 millió alkalmazottjával és közel 8000 üzletével. Mrs. Walton – csak idén – 470 millió dolláros bevételhez fog jutni, köszönhetően a wal-martos osztalékának. A dolog érdekessége abban rejlik, hogy férje 2005-ös halála után 20 milliárd dollárt örökölt, amivel az évek során olyan jól bánt, hogy azóta 38,7 milliárdra duzzasztotta azt. Christy Walton egyébként visszavonult életet él az amerikai Jacksonban. A család a rendszeres és botránymentes adakozók közt van számon tartva.

A kontinensek szerinti listán Liliane Bettencourt foglalja el a második helyet, aki 35,2 milliárd dolláros vagyonát elsősorban a francia kozmetikai óriásból, a L’Orealból szerezte. Édesapja, Eugene Schueller 1909-ben alapította meg a későbbi L’Oreal elődjét. A vállalkozás apáról lányára szállt, így került Liliane kezébe 1957-ben az irányítás, aki időközben André Bettencourt politikushoz ment feleségül. A francia dáma évekig vezette a leggazdagabb európai nők listáját, nemrég azonban „ledöntötték a trónjáról”. 2011-ben, a lányával folytatott csúnya, jogi csatározás következtében végül a fiára bízta a cégvezetést, és így kilencvenkét évesen „nyugdíjba vonult”. A L’Oreal birodalom az idei évben egy 8 százalékos Nestlé részvénycsomag megvásárlásával is gyarapodott, ami a család éves jövedelmét közel 33 százalékkal növeli. Mindemellett a Bettencourt Schueller Alapítvány számos orvosi, kulturális és humanitárius projektet támogat Franciaországban és a fejlődő országokban.

Gina Rinehart a soron következő örökösnő, aki vagyonát bányászatból szerezte. Az ausztrál nemzetiségű hölgyet a Forbes, a Wealth-X és az UBS is a kis kontinens leggazdagabb személyének nyilvánította. Rinehart édesapja, Lang Hancock vasérc- és kőszénbányászati projektjeiből gazdagodott meg, majd teljes vagyonát a lányára hagyta. Gina a céget átvéve folyamatos fejlesztésekbe kezdett. A világ legnagyobb vasércbányáit menedzselő Roy Hill-ben már 70 százalékos részesedése van. Nem mellesleg, ő magánszemélyként Ausztrália legnagyobb adófizetője is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!