hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Igénytelenség és túlkínálat
Honnan jönnek a jövő közgazdászai?

2014. 11. 21.
A közgazdasági képzés ma súlyos válságban van Magyarországon. Hogyan jutottunk ide? Mik ennek a válságnak az okai és mik a lehetséges megoldások? Erről szólt a Corvinus Egyetemen megrendezett közgazdászképzés konferencia.

„A közgazdasági képzéssel sajnálatos módon rengeteg más szakmát összemostak, amelyeknek valójában nagyon kevés közük van hozzá” – kezdte előadását Csaba László akadémikus, egyetemi tanár. Csáki Csaba Széchenyi-díjas akadémikus arra hívta fel a figyelmet, hogy túl sok közgazdasági egyetemnek elnevezett intézmény nyújt ma olyan képzést, amelynek az eredménye egy használhatatlan képesítés és diploma.

Ma több mint harminc felsőoktatási intézmény nyújt gazdasági képzést, ám valódi tudományos alappal rendelkező oktatás maximum 3-4 helyen van ma az országban. Ezért nagyon fontos lenne a tudományosság erősítése, hogy „lássuk a közgazdaságtudomány valódi diszciplináit”. Meg kell erősíteni a doktori képzés súlyát és nívóját, és korlátozni kell a doktori képzést nyújtó egyetemek számát – közölte javaslatát az akadémikus.

„A képzési rendszer újragondolásakor fontos figyelembe venni az emberi agy felfogóképességének alakulását” – vette át a szót Magas István egyetemi tanár. Az elme ugyanis végzős gimnazista és egyetemista korban képes a legtöbb információt befogadni. Éppen ezért első körben a középiskolai oktatást kellene erősíteni a közgazdasági alapfogalmak és összefüggések megtanításával. Ezzel nemcsak a közgazdászképzést erősítenénk, de az egész társadalmat nagyobb pénzügyi tudatosságra nevelnénk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!