hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lecsúsztak
Oda a középosztály vezető szerepe

2014. 05. 08.
Az amerikai középosztály hosszú ideje a világ legtehetősebb rétege, mára azonban elveszítette előkelő státuszát. Nagy arculcsapás ez az „amerikai álom” számára, amelyben – úgy tűnik – ma már csak a felső tízezer tud hinni.

Míg az amerikai felső tízezer továbbra is kenterbe veri az elitet a világ legtöbb pontján, a The New York Times egyik cikke szerint az alacsonyabb és közepes jövedelműek esetében viszont a fejlett országok hasonló társadalmi rétegei jóval nagyobb jövedelemnövekedést értek el az utóbbi harminc évben, mint amerikai társaik. Ma az amerikai háztartások 80 százalékára igaz, hogy sokkal kevesebb a jövedelmük, mint a hasonló háztartásoknak Kanadában, Svédországban, Norvégiában, Finnországban vagy Hollandiában. huszonöt évvel ezelőtt ez pont fordítva volt igaz – jegyzi meg az újságcikk.

Az eredmények azért is mellbevágóak, mert a leggyakrabban citált gazdasági adatok, mint például az egy főre jutó GDP, még mindig azt mutatják, hogy az USA a világ leggazdagabb országa. Ezek a számok viszont általában átlagértékek, így nem tükrözik jól a jövedelemmegoszlást – mondják a szakemberek. A GDP-ből származó jövedelemnövekedés jó része egy relatíve kis számú, magas jövedelmű csoportnál landol.

Az amerikaiak többsége viszont csak kullog a világ többi része után. A kanadai középosztály jövedelemszintje például 2010-ben felzárkózott az amerikai mellé, és azóta – minden bizonnyal – jóval meg is haladta azt. Nyugat-Európát tekintve, az itteni országok még mindig csak „loholnak” az amerikaiak után, viszont számos országban (Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország) a különbség már jóval kisebb, mint mondjuk egy évtizeddel ezelőtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!